Ballastbrygga industrihistoriske senter i Mandal

Bilde fra utstillingen hos Ballastbrygga industrihistoriske senter i Mandal.

Ballastbrygga industrihistoriske senter i Mandal åpnet 17. juni 2023. Fra 20. juni til 15. august holder vi åpent alle dager fra kl. 11 til 17.

Senteret på Ballastbrygga i Mandal er et samarbeid mellom Mandals Trebåt og Motorforening, Marna Motor AS og Mandal museum/Vest-Agder-museet. Her vi forteller vi Mandals industrihistorie gjennom utstillinger og aktiviteter.

Norges første oljeraffineri ble etablert på Risøbank ved Mandal i 1862, men det var på 1900-tallet industribedriftene virkelig ble mange. I perioder var Mandal Norges største industriby i forhold til folketallet.

Åpningstider 2024:

20. juni til 15. august, alle dager kl. 11‒17.

Industriomvisning kl. 11, 13 og 15.
Aktiviteter for barn hele dagen.

Priser:
Voksen (f.o.m. 18 år): kr 120
Barn (4-17 år): kr 50

Billetten gjelder for Ballastbrygga industrihistoriske senter og Mandal museums innganger i Andorsengården og på Vigeland hus.

Medlemmer av Mandals Trebåt og Motorforening har fri entré til Ballastbrygga industrihistoriske senter.

Adresse: Nordre Banegate 36, Mandal.

Følg Mandal museum på Facebook og Instagram og Ballastbrygga på Facebook for oppdateringer.

Rundvevstol og vever i sitt rette element på Mandals Reberbane.
Rundvevstol og vever i sitt rette element på Mandals Reberbane.

Om Industribyen Mandal

Mandal har en spennende og sammensatt industrihistorie. I etterkrigsåra var lenge Mandal blant Norges aller største industribyer i forhold til folketallet. På 1700-tallet hadde byen landets lengste reperbane og et av Norges første moderne garverier. På 1800-tallet ble Norges første oljeraffineri og Norges andre hermetikkfabrikk etablert her. Ler mer om denne historien her: Industribyen Mandal

Noen av byens virksomheter hadde kort levetid, andre er i dag blant de aller eldste i Norge. På Ballastbrygga industrihistoriske senter forteller vi historier om mange av disse virksomhetene, store og små. Les mer om noen av Mandals industribedrifter her: Industribedrifter i Mandal

Hva er Ballastbrygga industrihistoriske senter?

Ballastbrygga industrihistoriske senter skal være en møteplass for lokalbefolkning og tilreisende. De besøkende får bli med inn i industrihistorien vår og i kystkulturen vår. Her kan man mimre, og man kan la seg inspirere til å skape vår kommende historie. Marna Motor hjelper oss med å holde historiske båtmotorer i gang. Mandals Trebåt og Motorforening demonstrerer, mekker, skrur og formidler både kyst- og motorhistorie. Vest-Agder-museet har produsert den industrihistoriske utstillinga og vil formidle denne gjennom sommeren, og for bestilte grupper gjennom hele året.