Mandal museum har utstillinger og formidlingsopplegg i anleggene Andorsengården, Vigeland hus og Ballastbrygga industrihistoriske senter, men vi bruker også byen og bymiljøet som arena i vår formidling.
Mandal museums tilbud til skoler, SFO og barnehager
Eksempler på tilbud til skoler og barnehager:
– Byomvisninger med forskjellige temaer
– Mandal – byen med de store kunstnerne
– Mandal – byens historie og utvikling
– Omvisning i Gustav Vigelands barndomshjem og grafikkverksted
– Industribyen i Mandal
– 2. verdenskrig med vandring til Uranienborg
Andorsengården
Hva kommer navnet Mandal av, hvorfor ligger byen der den gjør og hvordan har den utvikla seg gjennom tidene? Svarene finnes i vår lokalhistoriske utstilling: «Mandal – der elv møter hav»! Museet holder til i Andorsengården, byens største kjøpmannsgård. Mandal blir ofte kalt Den lille byen med de store kunstnere, og i museet finnes arbeider av Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland. I museets sjøfartsavdeling, finner vi ei stor samling gjenstander og skutebilder. Museets fiskeriavdeling gir et godt innblikk i forskjellige redskapstyper som har vært brukt langs Agderkysten. Her finnes også motorer og modeller av de vanligste fiskebåtene.
Vigeland Hus
Gustav og Emanuel Vigelands barndomshjem. Huset har to etasjer og loft. Det ble brukt som kombinert møbellager, kontor og bolig. Anlegget omfatter også sørvisbygg, fjøs/stall, en liten skulpturhage og verksted/galleri. Besøksadresse: Grensegt. 3A, Mandal.
Grafikkverksted: På Vigeland hus kan dere bli bedre kjent med en av Mandal og Norges store kunstnere, nemlig Gustav Vigeland. Elevene får se snekkerverkstedet til faren hans, der Gustav lærte å skjære i tre som barn. Vi ser på tresnitt som Gustav Vigeland har laget, og elevene skjærer og trykker sitt eget bilde. Tidsbruk: 1 1/2 time. Matpakker kan spises i hagen. Grafikkverksted koster kr 40 per bilde
Ballastbrygga industrihistoriske senter
Mandal har en spennende og sammensatt industrihistorie. I etterkrigsåra var lenge Mandal blant Norges aller største industribyer i forhold til folketallet. Noen av byens virksomheter hadde kort levetid, andre er i dag blant de aller eldste i Norge. På Ballastbrygga industrihistoriske senter forteller vi historier om mange av disse virksomhetene, store og små. Besøksadresse: Nordre Banegate 36, Mandal.
Høsten 2024:
Bli kjent med industribyen Mandal på Ballastbrygga industrihistoriske senter. Elevene kan sveive i gang en skomakermaskin med håndkraft og teste hvordan blokker med flere trinser gjør en løftejobb enklere. I «søppeldynga» får elevene også høre litt om industriens skyggesider i form av påvirkninger på vann, luft og miljø. Målgruppe 8. trinn. Opplegget varer 60 minutter. Det er heis opp i utstillinga.
Tidemand og Nielsen anno 2024. Med bruk av kunstig intelligens (KI) skal elevene lage sin versjon av motivene anno 2024. For ungdomstrinnet gjennom den Kulturelle skolesekken i Agder.
Førjulsaktiviteter på Mandal museum. Hvordan forberedte de seg til jul i gamle Mandal? Hva spiste de i jula? Hvordan pynta de huset og juletreet? Fikk barna julegaver før i tida? Og hva skjedde julaften i 1909? Dette kan dere lære litt mer om på årets førjulsaktiviteter på Mandal museum. Vi pynter juletreet i malerisalen i Andorsengården med gammeldags julepynt, og barna får prøve å lage julepynt i papir. Tidsbruk: ca. en time. Opplegget er gratis for skoleelever. Les mer her.
Våren 2025:
Bli kjent med industribyen Mandal på Ballastbrygga industrihistoriske senter. Elevene kan sveive i gang en skomakermaskin med håndkraft og teste hvordan blokker med flere trinser gjør en løftejobb enklere. I «søppeldynga» får elevene også høre litt om industriens skyggesider i form av påvirkninger på vann, luft og miljø. Målgruppe 8. trinn. Opplegget varer 60 minutter. Det er heis opp i utstillinga.
Det snakker vi ikke om! Familiehemmeligheter etter krigen. Om hvordan andre verdenskrig fremdeles er med på å forme folks oppfatning av seg selv, sin familiehistorie og identitet, selv 80 år etter krigens slutt. Spesielt vil vi sette søkelyset på forholdet mellom åpenhet og fortielse, og hvilken rolle lokalsamfunnet kan spille. Formidleren forteller og spiller av et par filmklipp med informanters personlige fortellinger, og elevene engasjeres i samtaler i grupper om dilemmaer som presenteres underveis.
Vi kan gjennomføre opplegget på museet, eller som skoleturné. 2–4 grupper pr. dag.
Når: Februar, mars, april 2025
Gruppestørrelse: Maks. 30 elever (én klasse)
Varighet: Ca. 45 minutter
Målgruppe: 9. trinn
Pris: Gratis
Praktisk informasjon:
Museet er gratis for skoler og barnehager, men materialkostnader ved verkstedsaktiviteter må påregnes.
Kontakt:
Mandal museum og Vigeland hus
Store Elvegate 5/6, Mandal sentrum.
Kontakt museumspedagog Judith Seland Nilsen, tlf. 95 82 96 95 eller avdelingsleder Birgitte Sørensen, tlf. 95 15 55 92
E-post: mandal@vestagdermuseet.no
Følg oss på: facebook.com/mandalmuseum