Publikumstilbud

Kristiansand museum.

Friluftsmuseet på Kongsgård i Kristiansand består av 40 antikvariske hus fordelt på tre områder: Bygaden, Setesdalstunet og Vest-Agdertunet.

Les mer om tilgjengelighet og universell utforming hos Kristiansand museum.

Bygaden

Bygaden består av hus som tidligere sto i Kristiansand sentrum. Her finner du bl.a. blikkenslagerverksted, urmakerbutikk, håndverkerbolig, arbeiderhus, tobakksspinneri, en gammeldags krambod og et herskapelig hus med tilhørende paviljong.

Bakgårdene forteller om hvordan livet var i en større by. Folk måtte dele på de små utearealene. Her skulle klesvaskene henges til tørk, her ble veden lagret og det var ikke uvanlig med små hønsegårder.

I Barnas hus finner du gammeldagse uteleker. Like ved lekeplassen, i den staselige Mørchs paviljong, er det kafe hele sommersesongen.

Friluftsmuseet på KongsgårdFoto: Fotograf Elida Åsland, Vest-Agder-museet

Minibyen – Kristansand i miniatyr

I dette bygget finner du flere titalls miniatyrhus som er detaljerte kopier av husene som tidligere fantes i Kristiansand sentrum på begynnelsen av 1900-tallet. Minibyggerne, en gruppe engasjerte pensjonister i Kristiansand, har rekonstruert husene i målestokk 1:10 og nøyaktig kopiert originalene. Som besøkende får du et godt innblikk i byens gamle ”kvadratur”; dvs. de rette gatene som går på langs og tvers gjennom hele sentrum.

Minibyen Kristiansand museum.
Minibyen hos Kristiansand museum. Foto: PMSør Brandstudio.

Setesdalstunet

I det gamle bondesamfunnet var plasseringen av gårdsbebyggelsen nøye gjennomtenkt. I Setesdal var det vanlig å ha innhus på en side av tunet, og uthus på den andre. Et slikt oppsett finner man også på museets Setesdalstun. To større innhus, Nystue fra Trydal og Årestue fra Kveste, gir et fascinerende innblikk i livet på landet for 200 år siden.

Ett av de tre stabburene som man finner på tunet, et tre etasjers loft fra Nomeland, har blitt datert tilbake til 1580.

Friluftsmuseet på KongsgårdFoto: Fotograf Elida Åsland, Vest-Agder-museet

Vest-Agdertunet

Vest-Agdertunet består av en komplett gård fra Nedre Eiken med våningshus, løe, kombinert fjøs og stall samt stabbur. Her kan man også finne en fullt innrettet skole fra Holum i Mandal, og ferjebua fra Tonstad i Sirdal, som er dekorert med rosemaling fra 1780.

Friluftsmuseet på KongsgårdFoto: Fotograf Elida Åsland, Vest-Agder-museet

Mørchs paviljong

I kafeen vår i Mørchs paviljong kan du kan blant annet nyte en nystekt vaffel med en kopp kaffe eller te.

Kafeen på Kristiansand museum: Mørchs paviljong.
Kafeen på Kristiansand museum: Mørchs paviljong.

Museumsbutikk

Kjøp billetter i vår museumsbutikk, og se hva vi har å tilby av gaveartikler og suvenirer.