fbpx

Utstilling på Sjølingstad: «Det snakker vi ikke om! Familiehemmeligheter etter krigen»

04. oktober kl 11:00 - 07. oktober kl 15:00 | Den levende museumsfabrikken
Det snakker vi ikke om – Familiehemmeligheter etter krigen

Vandreutstillinga «Det snakker vi ikke om – Familiehemmeligheter etter krigen» vises på Sjølingstad Uldvarefabrik i perioden 1. september–2. februar 2023. Utstillinga handler om hvordan andre verdenskrig fremdeles er med på å forme folks oppfatning av seg selv, sin familiehistorie og identitet, snart 80 år etter krigens slutt. Knapt noen annen femårsperiode i norsk historie har satt så dype spor i folks bevissthet som den tyske okkupasjonen 1940-1945.

Under utstillingsåpninga blir det presentasjon av utstillingsprosjektet og av boka som følger med.
En av våre informanter til utstillinga, Jan Jørg Tomstad, forteller sin historie og åpner utstillinga.

Langtidsvirkninger av krigen
Mellom 1940 og 1945 ble hundretusenvis av tyske soldater beordret til Norge for å okkupere et land med en befolkning på knappe 3 millioner mennesker. Norge var det tysk-okkuperte landet som hadde flest tyske soldater per innbygger. I løpet av de fem årene krigen varte, møtte tyskerne det norske lokalsamfunnet på ulike måter. De rekrutterte politiske sympatisører, og de straffet sine motstandere hardt og brutalt. De ansatte nordmenn for å bygge militære anlegg eller veier, og de ble forelsket i norske jenter og giftet seg med dem. Da okkupasjonen var slutt i 1945, forlot tyskerne Norge. Men de hadde satt merker etter seg. Fremdeles strever mange med langtidsvirkningene av det som skjedde under krigen. I noen familier er det den dag i dag, to til tre generasjoner senere, utfordrende å snakke om hva som skjedde.

Utstillinga kan sees på Sjølingstad Uldvarefabrik fram til 2. februar 2023.
Åpningstider tirsdag–fredag kl. 11–15.
(Til orientering kan det frem til kl. 12 være skoleklasser til stede).
Vi tar imot bestilte grupper i utstillingsperioden.

21 personlige historier
I 2020 gikk Vest-Agder-museet åpent ut og spurte om noen ville dele sin historie med oss. Vi fikk blant annet historier om kvinner som hadde et forhold til en tysk soldat, deres barn og barnebarn, etterkommere av NS-medlemmer og etterkommere av motstandsfolk som satt i tysk fangenskap – uten å oppnå anerkjennelse etter krigen. Flere historier vitner om traumatiske hendelser, under og etter krigen, som har satt tydelige spor i familiene. 21 av informantene har gitt oss lov til å gjenfortelle historiene, de fleste under løfte om anonymitet.

Vandreutstillinga presenterer de 21 beretningene. Mange historier handler om skam, ensomhet og – kanskje mest av alt – om hemmelighold. Disse temaene vil danne grunnlaget for formidlingen når museet inviterer skoleklasser på besøk.

I utstillingsperioden blir det også arrangert historiekvelder. Følgende datoer er allerede satt:

Historiekveld torsdag 29. september kl. 18
Jan Jørg Tomstad holder foredraget: «Min fars kamp under og etter krigen».

Historiekveld torsdag 3. november kl. 18
Ragnhild Bie holder foredrag om norske flyktningbarn i Storbritannia.

Her er hele oversikten over historiekvelder.

Vandrerute for utstillinga:
Sjølingstad Uldvarefabrik: 01.09.2022 – 02.02.2023
Lista museum – Nordberg fort: 09.02.2023 – 26.03.2023
Flekkefjord museum: 01.04.2023 – 01.06. 2023

Utstillingskatalog
Det er laget en katalog til utstillinga. Der er alle de personlige historiene samlet. Publikasjonen er på norsk og engelsk og kan kjøpes i nettbutikken vår. Du finner boka her: Det snakker vi ikke om – Familiehemmeligheter etter krigen

Utstillingen er støtte av Stiftelsen Fritt Ord en del av det internasjonale samarbeidsprosjektet ”Identity on the Line” (I-ON).