fbpx

Skole og barnehage

Velkommen på skolebesøk til Sjølingstad Uldvarefabrik. Vi tar imot skoler og barnehager hele skoleåret. Vi tar også imot barnehager og SFO i skolens ferier. Omvisning og aktivitetene er tilpasset læreplaner, barnas alder og spesielle ønsker fra skolen.

Generell informasjon:

Sjølingstad Uldvarefabrik var i drift i 90 år, i dag er fabrikken en levende museumsfabrikk og freda av Riksantikvaren. Vi produserer fortsatt ullvarer på de gamle maskinene, og på omvisning viser vi elevene maskinene ulla må gjennom før den blir stoffer, tepper, strikkegarn m.m. Overgang fra håndkraft til masseproduksjon, teknikk, vannkraft og elektrisitet, arbeidsmiljø, globalisering og urbanisering er blant temaene som kan behandles.

Ei vanlig omvisning starter i ullvasken. Elevene får se hvor ulla blir vaska, skylt, sentrifugert og tørka. Deretter går turen til fargeriet hvor ull, garn og vevde stoffer blir farga. I spinneriet blir ulla karda og spunnet til garn. I spoleriet blir garn som skal veves spolt på piper for innslag, og renningen til veven blir laget. Til slutt i veveriet får elevene se skaftevevstoler og jacquardvevstoler. Ei vanlig omvisning tar ca. én time og er gratis for skoler og barnehager.

Kombiner gjerne omvisninga med en verkstedaktivitet. I ullverkstedet vårt kan elevene lage hvert sitt sitteunderlag i filt og ull på nålefiltmaskinen vår. Sitteunderlag koster kr 50 per stk. Vi har også et veskekurs for mindre grupper (ca 15 elever). Andre verkstedaktiviteter er spinning av tråd, repslaging (hoppetau). Vi har også sesongpregede verkstedaktiviteter som juleverksted og påskeverksted, der elevene lager figurer i filt og ull.

Slik legger vi vanligvis opp skolebesøk på fabrikken: omvisning en time, en halv times pause til å spise matpakker, og til slutt en aktivitet i verkstedet på ca. en time. Vil dere bare besøke verkstedet, er det selvfølgelig helt i orden.

Omvisninger og verksted kan bestilles hele skoleåret. Matpakker kan spises i publikumsmottaket vårt eller utenfor fabrikken. Vi har også bålpanne som vi tenner om dere ønsker det.

Høsten 2022:

Barnehagedager

Andre verdenskrig. «Det snakker vi ikke om – Familiehemmeligheter etter krigen». Utstilling og skoleopplegg for ungdomsskoler og videregående.

Førjulsaktiviteter for 1.–4. trinn

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Sjølingstadveien 297, 4513 Mandal
Kontaktperson: formidlingsleder Judith Seland Nilsen
Tlf:  488 54 806 / 38 25 60 23

 

Vennligst vent, men vi laster produkter...