Skole og barnehage

Velkommen på skolebesøk til Sjølingstad Uldvarefabrik. Vi tar imot skoler og barnehager på besøk hele skoleåret. Vi tar også imot barnehager og SFO i skolens ferier. Omvisning og aktivitetene er tilpasset læreplaner, barnas alder og spesielle ønsker fra skolen.

Sjølingstad Uldvarefabrik ble etablert i 1894 og var i drift i 90 år. I dag er Sjølingstad Uldvarefabrik en levende museumsfabrikk. Vi produserer fremdeles ullvarer på de gamle maskinene, og elevene får se prosessene råulla må gjennom før den ender opp som pledd, jacquardtepper, strikkegarn m.m. Overgang fra håndkraft til masseproduksjon, teknikk, vannkraft og elektrisitet, arbeidsmiljø, globalisering og urbanisering er blant temaene som kan behandles.

Ei vanlig omvisning starter i ullvasken. Elevene får se hvordan ulla blir vasket, skylt, sentrifugert og tørket. Deretter går turen til fargeriet hvor ull, garn og vevde stoffer blir farget. I spinneriet blir ulla kardet og spunnet til garn. I spoleriet blir garn som skal veves spolt på piper for innslag, og renningen til veven blir laget. Til slutt i veveriet får elevene se skaftevevstoler og jacquardvevstoler. Ei vanlig omvisning tar ca. én time og er gratis for skoler og barnehager.

Kombiner gjerne omvisninga med en verkstedaktivitet. I ullverkstedet vårt kan barn lage hvert sitt sitteunderlag i filt og ull på nålefiltmaskinen vår. Sitteunderlag koster kr 45 per stk.

Slik legger vi vanligvis opp skolebesøk på fabrikken: omvisning en time, en halv times pause til å spise matpakker, og til slutt en aktivitet i verkstedet på ca. en time. Vil dere bare besøke verkstedet, er det selvfølgelig helt i orden. Omvisninger og verksted kan bestilles hele skoleåret. Matpakker kan spises i publikumsmottaket vårt eller utenfor fabrikken. Vi har også bålpanne som vi tenner om dere ønsker det.

Kontaktinformasjon

Besøksadresse: Sjølingstadveien 297, 4513 Mandal
Tlf:  488 54 806 / 38 25 60 23
Kontaktperson: formidlingsleder Judith Seland Nilsen

 

Din handlekurv