Kristiansand kanonmuseum

Pga. restaurering er selve kanonen ikke tilgjengelig før i slutten av juni. Utstilling i Kanonbunkeren er åpen som vanlig.
Pågående arbeid med kanonen - kanondagen 9. juni blir avlyst.

Kanonmuseet holder åpent som vanlig, men selve kanonen er fremdeles tildekket.

Vi må dessverre utsette kanondagen i 2019. Dette skyldes at arbeidet med å sett i stand kanonen (rustfjerning, oppmaling osv) har tatt lengre tid enn vi hadde håpet. Det er flere årsaker til at det har tatt lengre tid. En ting er været – selv om kanonen er pakket inn i plast, må maling skje når det ikke er for fuktig og til rett temperatur. En annen ting er at det ofte er slik at når en starter å demontere og avdekke – enten det er en kanon som dette, eller gamle bygg – dukker det opp uforutsette skader. Vi har denne gang ønsket å få utbedret mer rust innvendig.

Kjøring av kanonen har vært et av de store trekkplastrene under Kanondagen – dette er ikke mulig så lenge kanonen er dekket av stillas og pakket inn i plast. Vi velger derfor å utsette Kanondagen.

Istandsettingen av kanonen innebærer to ting:

Kanonen settes fysisk i stand, dvs., rust fjernes og kanonen males opp, slik at den også kan være en viktig attraksjon i Kristiansand i årene som kommer.

  • Kanoen "tilbakeføres" til slik den så ut under krigen og i norsk tjeneste rett etter krigen. Det vil si at kanoen vil bli kamuflasjemalt og ikke lengre være grå slik den har vært de siste årene. Dette vil gi en helt ny opplevelse for publikum.


Vi ønsker alle velkommen når kanonen er ferdig satt istand.

Kanonmuseet holder åpent som vanlig, men selve kanonen er fremdeles tildekket.

I flott turterreng på Møvig utenfor Kristiansand ligger et kanonbatteri fra andre verdenskrig. Kanonen på Møvig er verdens nest største kanon montert på land. Batteriet (Batterie Vara) ble påbegynt i 1941 og skulle sammen med kanonbatteriet i Hanstholm i Danmark kontrollere skipstrafikken i Skagerrak. Kanonene hadde en rekkevidde på hele 55 kilometer.

Etter krigen ble batteriet en del av det norske kystartilleriet, og kanonene ble avfyrt for siste gang i 1952. Kristiansand kanonmuseum ble åpnet i 1993 og ble en del av Vest-Agder-museet i 2013.

I 2016 ble den gamle ammunisjonsjernbanen på fortet reetablert, og i sommersesongen har den daglige avganger (1. juli - 5. august).

Dette skjer i museet

Det finnes for øyeblikket ingen arrangementer lagt inn i kalendern

Åpent kanonmuseum

Velkommen til Kristiansand kanonmuseum. Vi holder åpent hver søndag frem til mai.
Pga. vedlikehold på selve kanonen stengt. Utstilling i Kanonbunker er åpent som vanlig.

Les mer…

Håndverkerkafé

Er du interessert i gamle håndverksteknikker og lokal byggeskikk? Vi du lære mer og utveksle kunnskap om gamle håndverksteknikker, lokal byggeskikk eller oppussing av eldre hus?

Les mer…

Finn frem

Din handlekurv