Tilgjengelighet D/S Hestmanden

Vest-Agder-museet jobber med å gjøre våre museer tilgjengelig for alle uansett funksjonsnivå. Dette innebærer universell utforming og tilrettelegging av informasjon og innholdsformidling. Universell utforming består av fysiske tiltak som heis, ramper, automatiske dører, og parkeringsplasser for forflytningshemmede. Tilrettelegging av selve formidlingen inkluderer lettleste tekster, bokstavstørrelse, godt lys, punktskrift og tegnspråk.

Tilgjengelighet D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum

Hestmanden er dessverre ikke universelt utformet.

Inngang: D/S Hestmanden ligger til kai ved Bredalsholmen Dokk og fartøyvernsenter (når den ikke er på seilas). Inngang til skipet er via gangvei på venstre side av parkeringsplassen. Gangveien er utformet for rullestolbrukere.

Arenaen: D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum er et fullt fungerende vernet fartøy, innredet som museum. Man går om bord via gangvei og starter på shelterdekk. Shelterdekk er tilgjengelig for rullestolbrukere. For å komme inn i innredningen og ned i lasterommene hvor utstillingene er, må man forsere høye terskler og bratte trapper.

Skipet har 5 dekk, fra tanktoppen nederst til brodekk på toppen. Hoveddelen av utstillingene befinner seg på hoveddekk, rett under shelterdekk der man kommer om bord. Det finnes flere trapper som leder ned i utstillingen. En på styrbord side på vei inn i innredningen, og en på babord side lenger akterut. Man kan også gå ned via dekkshuset forut mot baugen.

I utstillingen på hoveddekk er det rolig belysning, og ingen blinkene lys. Dersom det er sterkt sollys ute, kan det fremstå litt mørkt, før man venner seg til lyset i lasterommet. I «ruffen», helt fremme i baugen, er det en lydinstallasjon.

Utstillingen består av skjermer med digitalt innhold, både med og uten lyd, og plater med tekst og bilder. Der det er lyd henger det håndholdte høyttalere ved siden av skjermene. Teksten er på norsk og engelsk.

Nede på tanktoppen er det utstillinger i begge lasterom. I fremre lasterommet spilles en film på 8 minutter i loop. Her vil det være mørkt når filmen ikke spiller, og mye lyd og lys når filmen går. Filmen vises på veggene i rommet, og det spilles høy lyd.

Parkering: Det er flere parkeringsplasser på Bredalsholmen. Hoved parkeringen er rett ved skipet på grusplassen før inngangen til verftet. I tillegg finnes parkeringsmuligheter bak verftet og langs veien.

Ankomst til fots: Vi ligger et stykke utenfor sentrum, men det er fullt mulig å ankomme til fots.

Ankomst med offentlig transport: Det går buss til holdeplass like ved Bredalsholmen. Se avgangstider på akt.no.

Ankomst med bil: Parkering i umiddelbar nærhet.

Ledsager: Ledsager med ledsagerbevis får gratis inngang.

Hund: Hunder er ikke tillatt inne i skipet.

D/S Hestmanden ligger like ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter. Her kan publikum oppleve et av Norges første dokk-anlegg. I samarbeid med BDF, har vi en kafe i det gamle messebygget like ved skipet. Denne er universelt tilgjengelig, og har tilrettelagt toalett for publikum.