Nyheter

Det snakker vi ikke om...

Utstilling på Nordberg fort: «Det snakker vi ikke om! Familiehemmeligheter etter krigen»

Vandreutstillingen «Det snakker vi ikke om – Familiehemmeligheter etter krigen» vises på Lista museum, Nordberg fort fra 16. februar til og med 26. mars 2023. Utstillingen handler om hvordan andre verdenskrig fremdeles er med på å forme folks oppfatning av seg selv, sin familiehistorie og identitet, snart 80 år etter krigens slutt. Knapt noen annen femårsperiode i norsk historie har satt så dype spor i folks bevissthet som den tyske okkupasjonen 1940-1945.

Les mer…

Krigsseileren Hestmanden.

Sommerjobb på D/S Hestmanden!

D/S Hestmanden er eneste gjenværende skip fra Norges uteflåte under andre verdenskrig, Nortraship, og har overlevd to verdenskriger i utenriksfart. Nå seiler skipet for egen maskin langs norskekysten, som Norsk krigsseilermuseum. I dette unike skipet, med autentiske omgivelser fra en annen tid, er vårt mål å fortelle historien til de mange menneskene som måtte seile på et hav i krig.

Les mer…

Amaldus Nielsen - Aftenstemning Ny-Hellesund. Foto: Kai Nessler.

Amaldus Nielsen kommer hjem til Mandal

Amaldus Nielsen (1838-1932) er en av grunnene til at Mandal kalles «Den lille byen med de store kunstnerne». Nå er det inngått en intensjonsavtale mellom Munchmuseet, Kunstsilo og Vest-Agder-museet om å samle, forske på og formidle Nielsen og hans kunst på en helt ny måte – i og rundt hjembyen Mandal!

Les mer…

Helgas eskefabrikk – Reidar M. Jacobsens eskefabrikk

Sommeren 1943 satt Helga Jacobsen i Elvegata 35 med en stor uvisshet om hva fremtiden ville bringe. Mannen Reidar Marius Jacobsen hadde nettopp dødd av tuberkulose. Igjen satt hun med en datter på 8 år og ansvar for en ny eskefabrikk og låneavdrag som måtte betales.

Av Øivind Rogstad – Konservator

Les mer…