D/S Hestmanden

D/S Hestmanden

Maleri ca. 1935 - E.Gulbrandsen - liten versjon

Åpningstid:

  • Museet er stengt for sesongen. Kommende åpningstider vil annonseres her.

D/S Hestmanden har en unik historie som gjør skipet til et enestående kulturminne i vår tid. Mange har seilt på båten, flere har eid båten og vedlikeholdet opp gjennom årene har vært svært utfordrende.

Her på nettsiden vil vi presentere noe av materialet som forteller om skipets rike historie – og våre formidlingsplaner.

En kort sammenfatning av bruken av D/S Hestmanden fra 1911 – 1945 viser skipets mangfoldige bruksområder, og hvorfor det ble kalt etter hvert «the lucky ship»!

D/S Hestmanden ble bygget ved Laxevaags Maskin & Jernskibsbyggeri i 1911, i løpet av ca. ett år. Skipet ble levert til Vesteraalens Dampskibsselskab den 23. september 1911 og gikk kort tid etter sin første tur i kystgodsruta fra Bergen til Tromsø. Foruten gods av ulikt slag kunne skipet ta med opp til 100 passasjerer. D/S Hestmanden fulgte forskjellige ruteopplegg det kommende år. Felles for dem var svært mange anløpsteder langs kysten. Allerede i 1913 fikk skipet sin første tur i utenriksfart, – nærmere bestemt til Halmstad i Sverige med svovelkis fra Finneid i Salten.

Ved utbruddet av 1. verdenskrig gikk D/S Hestmanden i kystruta. Krigen kom raskt til å bli en total krig der også nøytrale lands handelsskip spilte en viktig rolle. Den 4. januar 1915 gikk D/S Hestmanden sin første tur i krigssonen med trelast bestemt for Hull i England. Skipet ble utsatt for flere meget farlige episoder, men i motsetning til mange andre skip som det delvis seilte i konvoi med, kom bare D/S Hestmanden fra krigen uten større tap. En rekke andre episoder kom til å styrke DS Hestmandens ry som et særdeles heldig skip. Skipets seilaser under 1. verdenskrig bidro sterkt til Vesterålskes meget solide økonomi ved krigens slutt.

D/S Hestmanden kom til å seile i kystgodsruta mellom Oslo (fra 1924) og Finnmark gjennom hele mellomkrigstida – med en og annen tur innom Petsamo (Petsjenga) i Finland. D/S Hestmanden fraktet varer av alle slag, fra bulldosere og jernbanevogner til sjokolade og sprit – fisk og fiskeprodukter selvsagt – i store mengder.

Den 9. april 1940 var D/S Hestmanden på vei nordover i kystruta og ble etter kort tid rekvisisjonert av den norske marinen for å gå med soldater og militært utstyr i det Norge som fortsatt var fritt. Etter en måned under militær kommando ble skipet igjen tilbakeført til Vesterålskes administrasjon og gikk i kullfart på Svalbard, deretter ble det sendt til Storbritannia.  Ved flere anledninger var det svært nære på at skipet skulle gå tapt. Men i juni 1945 kunne D/S Hestmanden sette kursen hjemover, og ble her umiddelbart satt inn i kystgodsruta igjen. D/S Hestmanden gikk som første skip ut fra Oslo med materialer til gjenoppbyggingen av Finnmark.

Her finner du mer informasjon om Hestmanden og våre formidlingsplaner for skipet.

Nyheter

Hestmanden i forsvaret av Nord-Norge, april 1940

Vi har lenge kunnet lese i Hestmandens dagbøker at skipet fraktet soldater fra nøytralitetsvakt i Finnmark i dagene etter den 9. april 1940. Nå har vi fått vite mer om denne historien.  Les mer…

Minneord om Søren Brandsnes (1920 – 2017)

Med stor sorg har vi mottatt beskjeden om at en av landets siste og mest engasjerte krigsseilere har gått bort. Søren Brandsnes var en hedersmann av de sjeldne. Les mer…

Besøk av tysk presse

I sommer hadde vi besøk av tysk presse på Hestmanden, som gjorde en flott sak som nå er publisert i Schwäbische.de. Om du ikke forstår tysk, gir den likevel et innblikk i prosessen med restaureringen av skipet og selve åpningsdagen.
Les mer…

D/S Hestmanden under Arendalsuka

5000 besøkende var om bord i D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum under Arendalsuka! De fleste kom for å se skipet og den fortsatt ferske krigsseilerutstillingen. Men skipet kunne også by på politiske debatter og konserter.

Les mer…

Kulturminnedagen 2017

D/S Hestmanden holder åpent 10. september i anledningen kulturminnedagen 2017. Gratis inngang! Les mer…

”100 år med Vera Lynn”

Fredag 8. september inviterer D/S Hestmanden til en musikkteaterforestilling på skipet – «100 år med Vera Lynn! Dette blir en unik musikkopplevelse du ikke bør gå glipp av!

Les mer…

D/S Hestmanden til Arendalsuka

Arendalsuka er en en årlig nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunns- og næringsliv møter hverandre og folk, for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid. Hestmanden er tilstede hele uken.

Les mer…

Åpningstale

Her kan du lese forsvarsministerens tale til åpningen av D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum.

Les mer…

Velkommen til D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum

Nå åpner D/S Hestmanden  for publikum! Fra lørdag 1. juli ønsker vi velkommen om bord i skipet på Bredalsholmen, hver dag fra kl. 12 til kl. 16, fram til 30. juli. Mer informasjon om utstillingen får du her. Les mer…

D/S Hestmanden, åpent hver dag i juli

D/S Hestmanden holder åpent for publikum i juli.

Les mer…