Vest-Agder-museets publikasjoner og bøker til salgs i nettbutikken

Bøker Vest-Agder-museet nettbutikk

Vest-Agder-museet har de siste årene utgitt en rekke bøker og publikasjoner. Flere av disse ligger ute i vår nettbutikk. Hva med å gi bort en bok i gave til en venn – eller til deg selv?

Her finner du vår nettbutikk og et utvalg av museets utgivelser.

Våre nyeste publikasjoner:

Et brikkevevd folkevandingsdyr fra Snartemo - Brikkevev hefte Norsk forside.

Et brikkevevd folkevandringsdyr fra Snartemo

Heftet med analysen, oppskriften og prøvemønstre til funnet fra Snartemo graven er oversatt til Norsk, Engelsk og Finsk og kan kjøpes hos Tingvatn fornminnepark og i vår nettbutikk.

Maikki Karisto og Randi Stoltz har forsket på det brikkevevde båndet som ble funnet i Snartemo II graven. I samarbeid med Vest-Agder-museet lansere de et oppskriftshefte om dette spennende funnet og teknikken som ble brukt for å brikkeveve dyret i båndet fra Snartemo II graven.

Kjøp Et brikkevevd folkevandringsdyr fra Snartemo i nettbutikken.

Over og gjennom - broer og tuneller på Setesdalsbanen

Over og gjennom – broer og tuneller på Setesdalsbanen

I 2022 ble boken «Over og gjennom – broer og tuneller på Setesdalsbanen» utgitt. Boken er en teknisk og historisk oversikt som beskriver Setesdalsbanens broer og tunneler. Den er rikt illustrert med tegninger og fotografier.

Boken er skrevet av John Robert Sørensen, som i tillegg til å ha en lang yrkeskarriere i NSB, har flere ti-år bak seg som frivillig i Setesdalsbanens Venner.

Kjøp den online her.

Forsiden til boken om Henrik Arnold Thaulow

Henrik Arnold Thaulow – en verdensmann i Christiansand. Et festskrift om hans liv, tid og etterkommere.

Boken er delt inn i tre hovedtemaer: Første del er en biografi om Thaulow – og presenterer han både som yrkes- og privatperson. Andre del tar for seg ulike sider ved samfunnet på Thaulows tid, i all hovedsak på Agder og i Kristiansand. Den siste og tredje delen handler om noen av Thaulows etterkommere. Eksempelvis er barnebarnet Heinrich Arnold Thaulow som ble en av bademedisinens fremste talspersoner i Norge på 1800-tallet, søsknene Henrik Wergeland og Camilla Collett som også var Thaulows barnebarn og oldebarnet maleren Frits Thaulow som oppnådde internasjonal anerkjennelse.

Redaktører har vært: Bjarne Markussen, Helge Quidding, Dag Olaf Torjesen og Roger Tronstad.

Boken er innbundet, illustrert og sideantallet er 265. Boken selges også i museumsbutikkene til Vest-Agder-museets avdelinger.

Utgitt 2022.
Utsalgspris: 349,-
ISBN: 978-82-91178-90-5
Opplag: 650
Kjøp boken online her.

Bok - Det snakker vi ikke om - Familiehemmeligheter etter krigen

Det snakker vi ikke om – Familiehemmeligheter etter krigen (Keep it quiet! Family secrets in the aftermath of WWII)

Utgitt 2022. ISBN: 978-82-91178-88-2

Mellom 1940 og 1945 var det i perioder stasjonert rundt 500 000 tyske soldater i det okkuperte Norge – et land med en befolkning på knappe tre millioner mennesker. Kanskje mer enn noen annen periode i norsk historie har disse fem årene satt dype spor i menneskene som opplevde dem, men også i generasjonene som fulgte.

Åtti år senere er det fremdeles mange som strever med langtidsvirkningene av det som skjedde under krigen. I denne boken deler 21 mennesker sine fortellinger om det å bære på en arv – kjent eller ukjent – fra andre verdenskrig.

Publikasjonen inneholder tekster på norsk og engelsk og følger vandreutstillingen «Det snakker vi ikke om!», basert på Vest-Agder-museets dokumentasjonsprosjekt med samme navn.

Utsalgspris: 149,-. Kjøp den online her.

Bok Plastic 2 Vest-Agder-museet

Plastic II – historier om plastbåten

Utgitt 2019. 978-82-91178-86-8

Boken Plastic II – historier om plastbåten er Vest-Agder-museets andre bokutgivelse om temaet og en oppfølger til Plastic som kom i 2011.
Årets utgave er rikt illustrert og presenterer flere av plastbåtprodusentene fra Agder; Ancas, Kristiansand Båtindustri, Hannevika Båtbyggeri, Chr. Christiansen Livbeltefabrikk i Risør og Joda Båtbyggeri. Videre inneholder boken et portrettintervju av Eivind Amble, en av landets mest kjente og anerkjente båtkonstruktører.

Plastic II har også en grundig gjennomgang av dokumentasjonsprosjektet En klassiker gjenoppstår, som Vest-Agder-museet gjennomførte i perioden 2015-2017. Prosjektet gikk ut på å lage en ny Skibsplast Sportsmann 11’ junior fra de de originale formene. Artikkelen skildrer dette arbeidet i detalj. Videre tar vi i denne publikasjonen også en titt på Plastbåtens skyggesider. I denne artikkelen velger vi å se på noen av skyggesidene, nemlig helse- og miljøaspekter knyttet til produksjon og avhending av utrangerte plastbåter.

Utsalgspris: 349,- Kjøp den online her. Se også Plastic – historier om plastbåten (2011).

Bestselgere:

Med en nål. Bli kjent med nålebinding av Mervi Pasanen.

Utgitt 2017. ISBN 978-82-91178-81-3

Katja Kålheim har oversatt boken og tilrettelagt den for det norske markedet. Katja Kålheim deltok vinteren 2017 i NRK serien Anno, der hun blant annet lærte bort nålebinding til de andre deltakerne.

Boken henvender seg særlig til deg som ikke kjenner til nålebinding fra før av og som har lyst til å lære denne gamle tekstilteknikken. Boken egner seg dermed særlig for nybegynnere, men også du som har vært borte i nålebinding tidligere, vil kunne få inspirasjon og lære nyttige tips.

Utsalgspris 299,-

Plastic 1 Bok Vest-Agder-museet

Plastic I – historier om plastbåten

Utgitt 2011. ISBN 978-82-91178-23-3

  • Liv Ramskjær: «Fri for vedlikehold» Nye plastmaterialer revolusjonerer båtproduksjonen
  • Kathrin Pabst: Herbert Waarum, plastbåtens far
  • Per Grimsgaard: Selco og Fjord Plast – to eksporteventyr
  • Thorunn Lunde: Plasten i Høllen
  • Ingrid Juel Moe Kricamara Jalokijo
  • Thor Gunnar Hansen: Fjord Dipolomat og «Polly Ester». Tidlige plastbåter fra Mandal
  • Inge Eikeland: Troll-bilens far og Lista Plast
  • Arild Johannesen: En gigant som havarerte

Utsalgspris 249,-

Oversikt utgivelser fra Vest-Agder-museet