Klassiske plastbåter på Sjøen for Alle

Ancas 8' og 12' plastjoller. Bildet er tatt av Ancas sitt lager på Tromøy ca. 1955. Foto: Terje Lunder/Vest-Agder-museet.

Museet deltar på den nasjonale båtmessa «Sjøen for Alle» på Lillestrøm med 16 klassiske plastbåter og én støpeform. Utstillingen er mulig takket være godt samarbeid med private båteiere. Stikk innom oss på messa 20.-24. mars!

Vest-Agder-museet har siden 2011 arbeidet med plastbåtens historie og har også tidligere deltatt med utstilling på den nasjonale båtmessa med båter fra 50-, 60- og 70-tallet; båter som i sin tid sto utstilt på Sjølyst i båtmessas glansdager. I 2019 gjentas suksessen – med private båteieres drahjelp.

Klassikere på utstilling

Det er satt av plass til 16 båter og én støpeform fra Vest-Agder-museet i utstillingen. Det kommer blant annet en Ancas 12′ jolle, en Fjord Olympic Sport på 21 fot samt båter fra Selco, Skibsplast, KMV og Herwa.

Fellesfaktoren er at båtene er norskproduserte og viser et utrolig spenn. Båtene er enten restaurert eller veldig flotte originaler. Vest-Agder-museet vil ta vare på og formidle norsk plastbåthistorie. Dette var en stor og viktig industri i Norge som hadde internasjonalt renommé. Båtene som stilles ut viser den store variasjonen i form og design, og skal være representativ for industriens gullalder.

Se: Sjøen for Alles egne nettsider.

(Teksten fortsetter under bildet).

Fjord Olympic Sport 21. Originalbrosjyre fra Fjord. Foto: Vest-Agder-museet.

Foredrag – historier verdt å ta vare på

Konservator i Vest-Agder-museet med ansvar for plastbåthistorie, Jan Egil Hansen, vil holde to foredrag under messa: «Vest-Agder-museets arbeid med norsk plastbåthistorie – historier verdt å ta vare på». Det blir presentasjon av ulike restaureringsprosjekter og tips til hva som kjennetegner et godt restaureringsprosjekt.

Lørdag 23.mars kl. 15:00 – 15:30
Foredragsscenen Hall D

Søndag 24. mars kl. 12:00 – 12:30
Foredragsscenen Hall D

Vest-Agder-museets Ancas 12′ plastjolle klar for avreise til Lillestrøm. Foto: Jan Egil Hansen/Vest-Agder-museet.

Jan Adalberón i Skibsplast Seamaster 15′ under Vest-Agder-museets årlige regatta for klassiske plastbåter. Båten ble restaurert av Jan Strand, mens motoren ble restaurert av Jan Adalberón. Båt og motor vil delta på utstillingen på Sjøen for Alle 2019. Foto: Arve Lindvig/Vest-Agder-museet.

Toppbilde: Ancas 8′ og 12′ plastjoller. Bildet er tatt av Ancas sitt lager på Tromøy ca. 1955. Foto: Terje Lunder/Vest-Agder-museet.