Industribedrifter på T

Industribedrifter på bokstaven T. Tips og innspill kan sendes per e-post til mandal@vestagdermuseet.no.

TALLMANN FABRIKKER

Frithjof Tallaksen starta Mandal Shoddyfabrikk på Sanden i 1950. Der produserte han ulldyner, madrasser, stappull, vattepper m.m. I 1956 flytta han deler av virksomheten sin til Øvrebyen. I 1958 kjøpte han lokalene til Buøy veveri/Buøy Tekstilfabrikk. Fra 1959 var skumplast også en del av produktporteføljen, og firmanavnet ble endra til Tallmann.

 

TH. RASMUSSEN OG SØNNER MØBELSNEKKERI

Virksomheten ble etablert på Malmø i 1894. I 1917 fikk bedriften elektrisk kraft og utvida maskinparken. I 1953 hadde bedriften egen interiørarkitekt og produserte møbler i serier. De spesialbygde også innredninger til hotell, banker m.m. Møbelforhandlere over hele landet solgte møblene.

 

THE NORWEGIAN PRESERVING

«Kogeriet» til Brodesen ble anlagt ved Sandskaret på Malmø i 1866. Dette var Norges andre hermetikkfabrikk. Fabrikken leverte bl.a. skipsproviant og hermetikk til den norske og britiske hær. Produktene var mange: Oksekjøtt, kjøttpudding, forloren skilpadde, stekte nyrer, reinsdyrsteik, grønnkålsuppe med boller og oksehalesuppe. Bedriften la ned i 1903. En ny hermetikkfabrikk ble omtrent samtidig etablert i Nodeviga. Den fikk senere navnet Kleven Cannery og la bl.a. makrell, krabbe og hummer på boks.

 

TOBAKKSSPINNERIER

A.T. WASLAND OG O. OMMUNDSEN, T. WATTNE, C. BRODERSEN, J.F. EKHOLM, S. PEDERSEN, T. SALVESEN

Det har vært mange større og mindre tobakksfabrikker, eller spinnerier, i Mandal. De hadde vanskelige tider under Napoleonskrigene, men fra 1815 begynte de å komme i drift igjen. Da fikk Olaus Ommundsen og Anders T. Wasland privilegium til spinning og salg av tobakk. I 1817 søkte flere kjøpmenn om å starte slike fabrikker: Tobias Wattne, Claus Brodersen, Johan Fredrik Ekholm, Søren Pedersen og Thomas Salvesen. Ekholm, Pedersen og Salvesen innstilte allerede i 1819. Brodersen hadde driftsstans flere ganger i 1820-åra. Ommundsen stansa driften i 1824. Wattne og Waslands fabrikker var da igjen. Wattnes var størst, med sju arbeidere og produksjon av 3500 pund tobakk i 1822. Både Wattne og Brodersen produserte røyketobakk i tillegg til skråtobakk.

TREDAL HENGERFABRIKK

I 1895 starta familien Tredal produksjon av vogner og sleder til hest på Tredal i Sør-Audnedal. Da bilene etter hvert ble vanlige gikk de over til også å produsere hengere til biler og andre kjøretøy. I følge bedriftens egne nettsider (tredal.no) var bedriften først i Norge til å produsere båthengere.

TRÆDAL SELETØYFABRIKK

Hans Trædal fra Tredal i Sør-Audnedal starta bedriften på Tredal i 1894, men egentlig starta den før: I Chicago, USA, noen år tidligere.

 

Tilbake til oversikt over industribedrifter: TRYKK HER