Siste ordinære tur med Setesdalsbanen (1962)

I år, 2022, er det 60 år siden Setesdalsbanen ble nedlagt for ordinær drift.

Nedleggelsen kom etter flere tiår med diskusjon om den smalsporede Setesdalsbanen skulle bygges om til normalspor, eller om trafikkgrunnlaget uansett var for lite til at en ombygging ville være lønnsomt. Som kjent ble det nedleggelse man gikk for, og sensommeren 1962 kjørte siste ordinære tog mellom Grovane og Byglandsfjord.

29.05.2012 Thorunn Lunde

Det siste toget på Setesdalsbanen var en hendelse som ble dokumentert i radio, tv og aviser. Det ble også produsert en film om Setesdalsbanen tatt opp på en av de siste turene mellom Kristiansand og Byglandsfjord, med Julius Hougen som fortellerstemme.

Klikk på bildet så får du se en kortversjon av filmen Det var en gang – Setesdalsbanen, der vi følger en familie som reiser fra Kristiansand til Byglandsfjord i 1962.

 

 

Den siste turen

Mange privatpersoner reiste med Setesdalsbanen denne sommeren for å oppleve togturen for siste gang. For en tid tilbake mottok museet en samling med digitale fotokopier fra en privatperson, som hadde reist med sist ordinære tur med Setesdalsbanen 31. august 1962.

Det er Odd Drange som er fotograf for disse bildene som vises her. Da museet mottok bildene hadde han også laget en billedliste, det er denne som benyttes som bildetekst. For museet er slike private fotoskatter sammen med privatpersoners beretninger med på å dokumentere nye sider ved historien fra Setesdalsbanens driftstid.

Setesdalsbanen_1962__nr__1_2305_0E3235_jpg
Like før avgang fra Grovane stasjon. Til venstre Lokaltog fra Kristiansand.Til høyre toget til Byglandsfjord med lok XXI-2 klar til avgang.Fotograf Dagfinn Pettersen filmer i forgrunnen.Foto Odd Drange

Vi nærmer oss Beihølen dam. Foto Odd Drange.

Vannpåfylling på Røyknes stasjon. Foto Odd Drange