Europeisk museumspris til Vest-Agder-museet

I-ON EMA Award 2022

«Identity on the Line» prosjektet, ledet av Vest-Agder-museet, er vinner av European Museum Academy Award 2022.

European Museum Academy (EMA) sin spesialpris European Museum Academy Award er kun delt ut fire ganger tidligere, og i 2022 går prisen til «Identity On The Line» (I-ON), et internasjonalt prosjekt ledet av Vest-Agder-museet. I-ON handler om langtidskonsekvensene av syv ulike migrasjonsprosesser – påtvungne eller frivillige – i Europa i løpet av de siste hundre årene.

EMA-prisen blir ikke utdelt hvert år. Den deles ut av EMAs styre basert på forslag fra en ekspertgruppe, nasjonale representanter, støttespillere ved institusjonene eller andre grupper som er involvert i EMAs arbeid. Prisen ble etablert for å anerkjenne fremragende resultater av organisasjoners, forskeres og kulturinstitusjoners arbeid med å skape banebrytende museer, eller europeiske forskningsstudier og prosjekter som tar sikte på å påvirke utviklingen av den museologiske samtalen på internasjonalt nivå.

Tidligere vinnere er Galileo-museet, Firenze, Italia (2011), Europeana, Haag, Nederland (2013), POLIN Museum for polske jøders historie, Warszawa, Polen (2016).

Prisen til I-ON og Vest-Agdermuseet ble overrakt under EMAs årsmøte i Esch-sur Alzette, Luxembourg, lørdag 10. september 2022.

Kathrin Pabst, prosjektleder og direktør VAM John Olsen etter utdelingen.
Kathrin Pabst, prosjektleder og direktør VAM John Olsen etter utdelingen.

Begrunnelsen til EMA-styret for å gi prisen til I-ON er blant annet:

  • Det er beundringsverdig at et mellomstort museum som Vest-Agder-museet har ledet et så komplekst internasjonalt prosjekt, som samler seks andre små/mellomstore institusjoner spredt over hele Europa.
  • De imponerende resultatene er en felles vandreutstilling, separatutstillinger i alle involverte land, publikasjoner, webinarer, skolepakker og så videre. Det viser hva mellomstore museer kan oppnå.
  • Prosjektet er et viktig bidrag til forståelsen av migrasjonshistorien i det 20. århundre, takket være dets internasjonale eksponering over hele Europa.

Om I-ON

Vest-Agder-museet leder det internasjonale samarbeidsprosjektet «Identity on the Line» og jobber tett sammen med seks museer og ett universitet i Norge, Sverige, Danmark, Polen, Litauen, Slovenia og Kroatia i perioden 2019-2023. Prosjektet er støttet av Creative Europe, EUs program for kulturelt samarbeid.

Prosjektet utforsker fellestrekk ved migrasjon og dens innvirkning på fremtidige generasjoner: barn og barnebarn. Det handler om identitet, grunnleggende menneskerettigheter og diskriminering – såkalt vanskelig historie.

«I dette prosjektet har vi sett så tydelig at krig, flukt og migrasjon setter spor som preger etterkommere i flere generasjoner, og hvor viktig det er for dem å vite hva som har skjedd. EMA-prisen betyr ekstra mye fordi den fremhever akkurat dette: det er viktig å kjenne fortiden, og museer kan bidra til at de berørte får et bedre liv.»
– Prosjektleder I-ON: Kathrin Pabst, Vest-Agder-museet.

Finn mer informasjon på våre websider www.i-on.museum og besøk de digitale utstillingene på www.identityontheline.eu. Våre hovedfunn har også blitt, og blir fortsatt, oppsummert og formidlet gjennom filmer, skoleopplegg, åtte utstillinger og flere publikasjoner.

Om European Museum Academy (EMA)

Organisasjonen som deler ut prisen er European Museum Academy (EMA), en ideell stiftelse som representerer museer i Europa.

EMA har medlemmer i mer enn 38 land og fremmer utvikling og innovasjon i museumsbransjen. Akademiet oppfordrer museer til å bli møteplasser og forum for utvikling av vitenskaplig debatt, kreativitet, sosialt samhold og kulturell dialog. En av de viktigste funksjonene til European Museum Academy er utdeling av flere europeiske museumspriser.

Aktuell utstilling i forbindelse med I-ON prosjektet

I tillegg til å lede prosjektet, har Vest-Agder-museet også et eget delprosjekt i «Identity on the Line». Temaet for delprosjektet er den tyske okkupasjonen 1940–1945 og familiehemmeligheter som fortsatt preger tidsvitner og deres etterkommere her i Norge. Delprosjektet har fått tittelen «Det snakker vi ikke om.»

Vandreutstillingen «Det snakker vi ikke om – Familiehemmeligheter etter krigen» vises på Sjølingstad Uldvarefabrik frem til 2. februar 2023.

Les mer om I-ON

Identity on the Line