Besøk våre museer

Kart Vest-Agder-museet

Vest-Agder-museet består av elleve spennende besøksmål: Kristiansand museum, Gimle Gård, Odderøya museumshavn, Kristiansand kanonmuseum, Setesdalsbanen, Mandal museum, Sjølingstad Uldvarefabrik, Lista museum, Flekkefjord museum, D/S Hestmanden og Tingvatn forminnepark og besøkssenter. 

(1) Kristiansand museum

Kristiansand museum er et friluftsmuseum med rundt 40 antikvariske bygninger: Bygaden fra gamle Kristiansand, Vest-Agdertunet og Setesdalstunet. På museumsområdet ligger også en miniby med bygningskopier fra Kristiansand. Spaser i Bygaden, la barna leke med gammeldagse leker og løpe i fredelige omgivelser. Spis nistepakken på en benk eller nyt en kopp kaffe med vaffel i konsul Mørchs Paviljong.

(2) Gimle gård

Gimle Gård sies å være landsdelens vakreste herregård. Her har livet stått stille siden siste eier, Titti Arenfeldt Omdal, døde i 1982. Gimle ble bygd som lystgård rundt 1800 av storkjøpmann Bernt Holm. Europeiske impulser ved valg av byggestil og interiør er fremtredende trekk ved bygningen. Det staselige hovedhuset er omgitt av en engelsk landskapspark.

(3) Odderøya museumshavn

Odderøya museumshavn og aktivitetshuset er inspirert av 1950, -60 og -70 årene og forteller om plastbåtens historie, samt om dens unike tilhørighet til regionen. Her får du ulike aktiviteter knyttet til maritim historie og kystkultur for barn og voksne. Både inne og ute er det aktiviteter for hele familien. Her kan du spikke barkebåter, lage krabbesnøre, buttons og mye mer.

Ved aktivitetshuset vil du kunne spille på verdens eneste «dobbofon», og skulle du bli sulten, kan du kjøpe deg en matbit i «Kabyssen». Bak aktivitetshuset er det en fin, liten lekeplass. I Lille Nodeviga kan du ro i stødige båter i trygt farvann, se med vannkikkert og kanskje oppdage noe spennende under vann?  Store og Lille Nodeviga deles av en liten odde, der sjøfartsmonumentet står. Her på «Sommerøya» skal du få en smak av båtliv, holme- og fritidsliv. Du kan slenge deg i en strandstol og lytte til folks sommerminner.

(4) Kristiansand kanonmuseum

På Møvik finner du verdens nest største kanon noensinne montert på land. Årsaken til at disse kjempekanonene kom hit til Møvik var at tyskerne etter okkupasjonen hadde et stort behov for å stenge Skagerak. Det ble da planlagt et 38cm batteri her på Møvik, og et i Hanstholm i Danmark. Dette er den korteste strekningen mellom Norge og Danmark, og avstanden er 116 km. Anlegget var en del av de norske kyst-artilleri fra 1946 til 1957. Batteriet ble da nedlagt, og flere av kanonene som sto der ble hugget. Heldigvis ble en kanon spart, og er i dag den eneste gjenværende av sitt slag i verden.

(5) Setesdalsbanen

Setesdalsbanen er en smalsporet (1 067 mm) museumsjernbane som går på den 8 kilometer lange, ville og naturskjønne strekningen mellom Grovane og Røyknes stasjoner i Vennesla kommune. Banen ble åpnet i 1896 mellom Kristiansand og Byglandsfjord. Bare 2 år etter nedleggelsen i 1962 åpnet Norges første museumsjernbane. Siden da har du kunnet oppleve et levende museum, med over 100 år gamle damplokomotiver, stilfulle trevogner, ærverdige stasjonsbygninger og lukten av kull…

(6) Mandal museum og Vigeland hus

Mandal museum holder til i Andorsengården, byens mest dominerende kjøpmannsgård. Huset ble oppført i 1801-1805. Mandal blir ofte kalt «Den lille byen med de store kunstnere», og dette gjenspeiles også i museet hvor det bl.a. finnes arbeider av Adolph Tidemand, Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland. I museets sjøfartsavdeling finner vi en stor samling gjenstander og skutebilder, og museets fiskeriavdeling gir et godt innblikk i de redskapstypene som har vært brukt. Kunstnerbrødrene Gustav og Emanuel Vigelands barndomshjem, Vigeland Hus, og Ballastbrygga industrihistoriske senter er også en del av Mandal museum.

(7) Sjølingstad Uldvarefabrik

Besøk en levende museumsfabrikk og se hvordan råulla forvandles til ferdige ullvarer. A/S Sjølingstad Uldvarefabrik startet sin virksomhet i 1894 og drev denne med framstilling av garn og vevde produkter fram til 1984. Maskiner ble avertert for salg uten særlig hell. Det var heller ikke lett å finne alternativ bruk av bygningene. Etter stort oppslag i avisen og vurdering av Norsk kulturråd, ble det tatt lokalt initiativ til å starte arbeid med å bevare fabrikken. Ideen var å skape «en levende museumsfabrikk» hvor hele produksjonsprosessen fra råull til ferdige stoffer kunne presenteres for publikum. Det ble samtidig (1988) foreslått at det ble gitt tilskudd til oppkjøp av aksjemajoriteten i selskapet for å sikre bygninger og produksjonsutstyr for bevaring. Dette lyktes, og «Stiftelsen Sjølingstad Uldvarefabrik» ble opprettet i 1989 som hovedaksjonær og selveiende institusjon.

(8) Lista museum

Lista museum har mange besøksmål: Nordberg fort, Listaskøyta kultursenter, Østhassel redningsstasjon, Friluftsmuseet i Vanse og Hetland skolemuseum.

Nordberg fort: Dette er Lista museum sin hovedarena. Her finner du aktiviteter, utstillinger og kafe, og her er det en fantastisk utsikt over Listalandet. Fortet er et av Nordens best bevarte kystfort fra andre verdenskrig.

Østhassel redningsstasjon: Lista har en beryktet kystlinje. Mange skipsforlis gjorde det nødvendig å bygge redningsstasjoner her. Østhassel sto ferdig i 1982 og var i bruk fram til 1972. Redningsstasjonen er Norges eneste komplette bevarte fra slutten av 1800-tallet.

Listeskøyta kystkultursenter, Borhaug: Du kan gå ombord i ei hundre år gammel listeskøyte og se utstillinger knyttet til kystkultur og båtbygging. Opplev «Uggerbyskipet» fra 1810 og «Fluktbåten VA92-L» fra andre verdenskrig.

(9) Flekkefjord museum

Museet ligger i Flekkefjord sentrum og inngår som en naturlig del av det opprinnelige miljøet i Øvrebyen. Lunt mellom husene ligger museumshagen, hvor besøkende kan slappe av og drikke kaffe på godværsdager. I hovedbygningen fra 1720–tallet som er innredet som en rik kjøpmannsbolig fra 1800-tallet, kan man blant annet se tekstiler, dekketøy, møbler og annet interiør. Sjøbuene rommer skiftende utstillinger. Andre attraksjoner er museumsskøyta Solstrand som er bygd på Svege båtbyggeri 1936. Sommeren 2015 åpnet Krambua med kaféutsalg i museumsbakgården. Omvisning og tur kan bestilles. Museet tilbyr også byvandringer året rundt etter avtale.

(10) D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum 

D/S Hestmanden ble en del av Vest-Agder-museet fra januar 2016. Skipet ligger ved Bredalsholmen Dokk- og Fartøyvernsenter i Kristiansand når det ikke er på tokt langs kysten av Norge.

(11) Tingvatn forminnepark og besøkssenter

Tingvatn er et svært gammelt tingsted for de indre bygdene i Vest-Agder. Tingplassen med gravhauger, steinsettinger og bautaer finnes fremdeles. Senteret består av kunst- og kulturhistoriske utstillinger, musikksal, kafè, museumsbutikk og turistinformasjon. Type utstillinger vil veksle fra sesong til sesong. Tingvatn fornminnepark er et kulturelt møtested i Hægebostad.