Vinterviking 2022 Tingvatn fornminnepark

Vinterviking 2022 – Vinterviking er for deg som deltar i museer, markeder og annet hvor du formidler på et eller annen vis, eller har et seriøst ønske om det.

Hva er Vinterviking?
Vinterviking er et seminar hvor levende historieformidling står i sentrum.
Vi kommer sammen for å heve kompetansen vår, lære av og med hverandre.

Her i landet har vi et stort miljø for levende historieformidling og praktisering av historiske håndverk. Historien er ikke nødvendigvis død og begravet, og historieformidling skjer på flere arenaer enn bak glass i flotte muséer.

Vinterviking er for deg som deltar i museer, markeder og annet hvor du formidler på et eller annen vis, eller har et seriøst ønske om det.

Seminaret inneholder flere elementer. En gruppe sover ute og deler erfaringer med resten. Vi diskuterer og prøver, i ledig form, hvordan og hva som var viktig for å overleve om vinteren.

Vi driver med håndverk og det som skulle falle for oss. Dette er en helg vi nerder og fordyper oss i historie i sosiale rammer. DU er hjertelig velkommen uavhengig av om du er nybegynner eller erfaren. Det vi krever at du lar historien være hovedfortelleren i det vi holder på med.  Dette betyr at vi tar utgangspunkt i funnbasert kunnskap, hva kan arkeologien, forskningen og håndverket fortelle oss om jernalderen? Hva kan vi lære om det?

Hvordan kan jeg delta?
Deltagere søker plass på et av arbeidslagene ved å sende epost til tingvatn@vestagdermuseet.no
Her kan du også stille spørsmål, eventuelt kan du ringe 97790403 Katja Regevik/ Avdelingsleder.
Deltageravgift kr. 400. Avgiften går uavkortet til Vinterviking og dekker frokost, lunsj og middag samt øvrig program.
Fredagens foredragskveld er åpen og gratis for publikum i tilfelle der er ledig plass. Som følge vedvarende Covid-19 situasjon er der begrenset antall publikumsplasser. Ellers er aktivitetene kun åpent for påmeldte som har fått tildelt plass.
Vi tar forbehold for Covid-19 reglene som vil da være gjeldende i februar.
Vi gjør deltagere oppmerksom på at der vil foregå forskning under Vinterviking. Se mer info om dette etter presentasjon av arbeidslagene.
Hva er et arbeidslag?
Et arbeidslag er en gruppe som fordyper seg i et bestemt område. Laget får en leder som deler av sitt kunnskap.
Vi forsøker å sette opp et bred utvalg av material: Det kan være metaller, ull, treverk mm. I år har vi også fått verkstedet på plass, da har vi mer plass å hygge oss i.
Informer om hvilken arbeidslag du vil delta i og eventuelt hvordan du oppfyller det eventuelle kravet som er i arbeidslaget du søker til.
Plassene fylles opp fortløpende etter påmelding når du fyller kravet. Er der ikke krav, får du tildelt plassen så lenge det er ledig.
Søknad om plassen sendes senest 31.november. Plassene fylles fortløpende. Det er totalt 50 plasser som er delt i de ulike arbeidslagene.
Du holder deg til dit arbeidslag i løpet av dagen. Om kvelden er der anledning å snakke med hverandre og høre om erfaringene i tilfelle gruppen ikke fremdeles holder på med sitt.
På søndag vil alle arbeidslagene vise av sitt arbeid og fortelle om erfaringene.
(Oppdatering 03.september kl 12:00  Arbeidslagene 1,2,5 er fulltegnet, få ledige plasser i 3,4,6)
Programramme med veiledende tidsplan:

Fredag 25.februar
Dørene på museet  åpner for ankomst fra kl 15:00

18:00 Fagaften
Velkommen til seminaret ved Katja Regevik, Vest-Agder-museet

18:30  Fra kildemateriale til sluttprodukt med utgangspunkt i Værnes drakt
Hilde Thunem, historienerd

19:30 Planter og sånt
Kari Marie Helland, historienerd

20:00 Arbeidslagene samles for planlegging og bli kjent, arbeidstart

21:00 Antatt slutt for fastsatt program

Lørdag 26. februar

08:00 – 09:00 Frokost

09:30 Start. Arbeidsgrupper fortsetter.

12:00 – 12:30 Lunsj

12:30 Arbeidsgrupper fortsetter

19:00 Gilde – Vi samles til bedre måltid. Historisk antrekk ønskelig.

Søndag 27. februar

08:00 – 09:00 Frokost

09:30 Arbeidsgrupper fortsetter

12:30 Oppsummering av arbeidsgrupper, presentasjon, felles diskusjon om resultat, veien videre

14:00 -14:30 Lunsj, vel hjem

Vi minner om at programrammen er kun antatt ramme og i dette seminaret vil der pågå aktiviteter også utenfor de fastsatte tidspunktene. 
Arbeidslagene i 2022 er:
1. Plantefiber med Kari Helland 
Plantefiber har gjennom tidene vært viktig ressurs. Ikke bare til klær, men både tauverk, hyssing mm.  Kari vil lære deg det grunnleggende fra uttak av fiber til frem til ferdig produkt.
KRAV: Ingen
ANTALL PLASS: 8
Hvem er Kari? Kari har lang erfaring med jernalderformidling fra flere museer. Kari er en allsidig håndverker som har eksperimentert og forsøkt med ulike materialer og bruk av dem i eldre historie, her under plantefiber.  Som håndverker bruker hun kunnskap fra andre materialer over det nye materialet. Slikt også håndverkere i eldre tider gjorde.
Her ser du Kari i arbeid i Sosteli. Viste du at hamp var dyrket her i Agder allerede i folkevandringstiden? Pollenprøver viser store forekomster. Foto Katja Regevik
2. Filigransarbeid med Brit Elin Ildhusøy
Du lager en likearmet spenne fra yngre jernalder.
OBS! I og med sølv er kostbart vil her forekomme materialkostnad du betaler direkte til lagsleder.
KRAV: Ingen krav for tidligere erfaring av sølvarbeid.
ANTALL PLASS: 8

Hvem er Brit Elin?
Brit Elin Ildhusøy er en av de få som i dag kan gjenskape oldtidens vakre og viktige statusmarkører. Filigransarbeid krever ekstremt stødig hand og øvelse. Det krever øye for detaljer som er små og delikate, detaljer som forteller historie i all høyeste grad. Dette er hverdagen til Brit Elin som er stolt svenn med mange års erfaring i to fag, både som gullsmed og filigransmed. Her kan du se flere av de historiske smykkene hun har laget og selger.

En likearmet spenne utført i filigran ble funnet i Straum, Bodø. Spennen daterestil yngre jernalder. Her kan du lese mer om spennen du kan være med å lage
3. Oppstadvev med Marie Wallenberg (Flyttet til mai, beklager!)
Dette er arbeidslaget for viderekommende+. Om ønsket er det mulig å ta med eget vev og eget garn. Ellers bruker vi garn og vev fra museet, som da blir stående til utstilling etterpå.
KRAV: Du må kunne sette opp to-skaft på oppstadvev uten problemer og være komfortabel med fine trådkvaliteter.
ANTALL PLASS: 8
Hvem er Marie? Marie er en anerkjent vever som har i de siste årene jobbet med mange spennende prosjekter innad historisk vev.
Både oppstadvev og brikkevev er kjente verktøy for Marie. Hun bruker de aktivt for å gjenskape historie i mest mulig korrekt form. I tillegg til vev er Marie talentfull spinner og kan skape de fineste trådene som da blir til tekstiler som er like verdifulle og imponerende i dag som da. Den siste vitenskapelige arbeidet Marie la frem var i NESAT med tittelen: «Oseberg 18C, geometric patterned fragments. How have they been woven? Are there any close parallels to be found? «. Arbeidet viser frem breden i det Marie jobber med.
Marie Wallenberg jobber med historisk tekstil. Nå deler hun av kunnskapen sin videre slikt hun har lært av de beste. Foto Thom Kelly.
4. Bygg med Jan Søren Øydna (Bonus med Øyvind Mauren, tømrer med spesialfelt i historisk byggeskikk)
Mulig utarbeid om været tillater. Vi bygger og spikker på Mathuset. Bygget blir reist i løpet av høst 2021 som kombinasjon av sleppverk og grindbygg. Huset er forventet å være klar for både innredning og annet moro når vi er klare for Vinterviking. Vi vet ikke hva slags annet sprell Jan Søren finner på , så her er mulighetene mange.
KRAV: Ingen krav for tidligere erfaring av byggearbeid.
ANTALL PLASS: 10
Hvem er Jan Søren? Jan Søren er en allsidig historie interessert som til daglig jobber som teknikker. Han er en av dem som bruker kunnskap fra moderne liv til formidling av historie. Jan Søren er den du finner i venneforeningen, i vikinglaget, egentlig over alt hvor du trenger gode folk til å ta tak i. Dette er gruppen for deg som har lyst å jobbe på verkstedet og på bygg, og Jan Søren vil med stødig hånd og lur smil dra deg med på en tidsreise og kaffiprat.
Jan Søren har bakgrunn fra industri og er den vi roper etter når moderne teknologi ikke funker. Eller når vi ikke bare får til et eller annet. Blir du med å bygge, snekre og banke med han? Foto Lasse Norlemann Mathiesen
5. Bein/gevirarbeid med Morten Kutcshera.
Her lærer du å lage kam fra Vatne, datert til folkevandringstid i eldre jernalder. Se originalen her.
KRAV: tålmodighet og evne for pirkearbeid
ANTALL PLASS: 6
Hvem er Morten? Morten er arkeolog som har 30 års erfaring innad feltarbeid, foredrag og forhistoriske håndverksdemonstrasjoner. Han har undervist i flintknapping og annet av primitiv teknologi for et stort antall studenter, arkeologiske fagfolk og entusiaster fra primitive ferdigheter over hele Europa og utover.  I tillegg til jobben som arkeolog på Agder fylkeskommune,  driver Morten sitt eget selskap, MK’s Prehistoric Arts & Crafts som leverer høykvalitets replika til museer og andre verden rundt.  Morten er særlig anerkjent innen steinalder, men også gjenstander fra andre tidsperioder av materialer som flint, bein og gevir formes til det mest utroligste i hendene av han. Nå har du muligheten å lære noen triks av denne snakkesalige bergenseren. 
Har du tenkt hvor mye en erfaren håndverker kan si om historie? Ikke alle kan mestre det menneske har gjort i tusenvis av år. Men du kan lære deg det om du har brenner for historien, slikt Morten gjør.
6. Fimbulvinterfolk- Nerdegruppe for diverse fra folkevandringstiden.
For deg med egne prosjekter hvor forsøk og erfaringer dokumenteres og deles.
Det er forventet at du har en prosjekt du enten ønsker å vise frem eller/og ønsker innspill fra andre. Det er med dette/de prosjektene arbeidslaget primært jobber med denne helgen.
ANTALL PLASSER: 10
KRAV: Eget prosjekt
I dette laget møter du de andre som trenger tid og inspirasjon for å nerde om folkevandringstiden. I Agder var dette gullalderen med mange flotte funn. Foto Katja Regevik
I samarbeid med håndverk og akademia oppnår vi flotte resultater. I bildet ser vi  et eksempel av slikt samarbeid, les mer om sverdet og prosjektet her. Ditt prosjekt kan være stort eller smått, men likevel like flott!

FAGFOREDRAG PÅ FREDAG:

Hilde Thunem er kjent for sin tydelig håndtering av kildemateriale innen tekstilarkeologi. Hva kan arkeologiske funn fortelle oss? Hva viser tekstilfragmentene og hvordan kan vi bruke de i vårt søk om kunnskap? Hvordan kan kvinnedrakten fra Værnes i Trondheim sett ut basert på materialet fra gravfunnet?

Dette og mer vil Hilde diskutere i sitt innlegg på fredagskveldens felles fagseminar.

Hilde har gjennom årrekke sett arkeologisk materiale med «nerdeperspektiv». Dette resulterer gode oversikter og hjelp for den som vil førstå hva historien kan fortelle oss. Med andre ord, hvordan arkeologien kan tolkes til et forståelig og lett tilgjengelig kildemateriale.

 

INFO OM FORSKNING UNDER VINTERVIKING:

Anna Økstra er doktorgradskandidat ved Universitetet i Stavanger. Hun har tidligere jobbet som historie- og håndverksformidler i 10 år ved blant annet Arkeologisk Museum og ByMuseet i Bergen. Annas doktorgradsprosjekt er én del av det større forskningsprosjektet Back to Blood. Doktorgradprosjektet hennes handler i hovedsak om samarbeid og kunnskapsutveksling mellom historiske håndverkere og museer, samt «hands on» formidling av (historisk) håndverk til barn og besøkende på museer.

Anna kommer til å være tilstede på Vinterviking 2022 for å samle data til hennes prosjekt. Hun kommer til å observere og det kan hende du blir spurt om å bli intervjuet. Du er selvfølgelig anonym, og du kan selvfølgelig takke nei om du skulle ønske dette. Dersom du har spørsmål angående prosjektet kan du kontakte henne på e-post anna.okstra@uis.no.
Prosjektet er finansiert av Norsk Forskningsråd og godkjent av Norsk Senter for Forskningsdata. Annas hovedveileder er Anne Kalvig ved Universitetet i Stavanger og biveileder er Siv Kristoffersen ved Arkeologisk Museum. For å lese mer om det helhetlige prosjektet kan du besøke www.backtoblood.no
Anna Økstra forsker på formidling av historisk håndverk. Vi ønsker henne hjertelig velkommen til Vinterviking som har fokus nettopp på dette. Foto Lasse Norlemann Mathiesen.
Om vinteren kan forholdene variere. Snø eller vått, ull er likevel livsviktig. Foto Lasse Norlemann Mathiesen
Om vinteren er det helt andre utfordringer en på en solskinnsdag om sommeren. Brit Elin Ildhusøy tester snøforhold med Raun.         Foto Lasse Norlemann Mathiesen
Bruk av oldtidens verktøy er et selvfølge når vi jobber med historisk håndverk. Kanskje vi får bruk av ullkammene under Vinterviking?

 

Museet legger til rette med materialer du kan bruke på arbeidslagene.