Veteranbåtregatta «Plastikk 2017»

Plastikk plastbåter Odderøya.

Søndag 27. august 2017 ble Vest-Agder-museets veteranbåtregatta avholdt for sjette gang. Ny deltaker- og publikumsrekord tyder på økt interesse for klassiske norske plastbåter. Rundt 750 besøkende fant veien til Nodeviga denne dagen.

Målet med regattaen er å skape en bevissthet om at gamle norske plastbåter er verdt å ta vare på. I tillegg ønsker museet å skape en arena hvor plastbåtentusiaster møtes og blir kjent med hverandre. Slik kan vi bidra til å skape et miljø rundt disse båtene.

Rune Sørensen fra Holgers demonstrerte hvordan man kan få gammel og slitt gelcoat til å skinne. Foto: Arve Lindvig.

Det er 60 år siden Roald Skibsrud sjøsatte sin første båt i Kristiansand havn, og anledningen ble markert med dåp og sjøsetting av museets nystøpte Skibsplast Sportsmann 11′ junior. Skibsrud var selv til stede og bidro med å slå inn båtens «produksjonsnummer» som ble 11 (antall fot) 17 (byggeår) 001 (byggenummer).

Arrangementsansvarlig Jan Egil Hansen sammen med Roald Skibsrud ombord i museets nystøpte Skibsplast. Foto: Arve Lindvig.

Nytt av året var et ønske om å hylle den pålitelige og kjære trehesteren med eget jollerace. Det var to påmeldte til racet, og til neste år håper vi at flere stiller. Målet er å få et stort heat med intens kniving om seieren!

Kjell Hødnebø holder foredrag om Panter de Luxe 15 og Chr. Christiansens Livbeltefabrikk. Foto: Arve Lindvig.

I aktivitetshuset var det satt opp to foredrag. Det første ble holdt av Kjell Hødnebø om familieklenodiet Panter de Luxe 15′, og den tidlige produksjonen av plastbåter i Risør ved Chr. Christiansens Livbeltefabrikk.

Skibsplast Seamaster 15 og Mercury Merc700 før restaurering. Prosjektet ble vist frem på «Plastikk 2016». Foto: Arve Lindvig.

Tospannet Jan Strand og Jan Adalberon viste deretter bilder fra den omfattende restaureringen av en Skibsplast Seamaster 15 med en Mercury Merc700 E1 fra 1960. For dette arbeidet vant de både restaurerings- og publikumsprisen. Dette tyder på at regattaen har et svært kyndig publikum da samme skjedde i 2016 da Hans Bernhard Waarum stakk av med begge prisene for sin Herwa 17 Deluxe.

Seamaster 15 og motor etter restaurering. Eneste som manglet var vindskjermen som ikke ble ferdig til regattaen. Fv. Jan Adalberon og Leon Jan Strand. Foto: Arve Lindvig.

Med til sammen 27 oppmøtte båter har museet slått deltakerrekorden fra i fjor. Det var også et stort spenn i både størrelse på båt og motor. Her var alt fra en With 10′ med 9,9 hk påhengsmotor til Fjordlinger med over 200 hestekrefter. Intensjonen med regattaen er at den skal være åpen for alle som har en klassisk norsk plastbåt.

Fjordlingene var med på å underholde under regattaen. Her kjører Steinar Ommundsen sin Fjordling 17 sport. Foto: Arve Lindvig.

Museet ønsker å takke alle deltakere, publikummere og bidragsytere for et flott arrangement. Neste års regatta avholdes søndag 26. august, og vi håper at enda flere klassikere finner veien til regattaen.

Jonas Finden lager show med sin Clipper 2100 med Corvette V8 bilmotor. Foto: Arve Lindvig.

Vil du se mer fra regattaen? Følg linken for å se Kristian Kristoffersen film fra «Plastikk 2017». https://www.youtube.com/watch?v=vOerm7xl82Y