Pioneren innen norsk plastbåtindustri: Roald Skibsrud til minne

Det er med stor sorg at vi har mottatt nyheten om plastbåtpioneren Roald Skibsruds bortgang. Roald gikk bort mandag 4. november 2019 etter kort tids sykeleie. Han ble 81 år gammel.

Roald Skibsrud (1938-2019)

Roald Skibsrud var en av de fremste pionerne innen norsk plastbåtindustri og etablerte «Skibsplast» i 1957.

Allerede fra tidlig alder var Roald interessert i å bygge ting, og da han var tolv år gammel bygget han på egen hånd en kajakk. Han var nærmest vokst opp i familiens trevarefabrikk, hvor han selv kom med som 17-åring i 1955. Ved Kristiansand Yrkesskole og Norsk Korrespondanseskole lærte han projeksjonstegning og konstruksjonsprinsipper. Dette kom godt til nytte, siden hans lidenskap ble å konstruere båter.

Den 25. oktober 1957 sjøsatte han som 19-åring sin første plastbåt i Kristiansand havn, og eventyret «Skibsplast» var i gang. Skibsplast på Evje utviklet seg til å bli en av landets mest renommerte bedrifter og var lenge også landets eldste plastbåtbedrift. Produksjonen ble lagt ned i 2012, og da hadde Skibsplast rukket å produsere over 14 000 båter. Skibsplast var en av hjørnesteinsbedriftene på Evje.

For ikke mange år siden fant Roald et utsagn som han har gjort til sitt eget, fordi det karakteriserte ham selv og det han har stått for: Business handler ikke om å gå rundt i dress eller å tilfredsstille aksjonærer. Det handler om at du må være ærlig mot deg selv og dine ideer – og fokusere på det viktigste i livet.

Vest-Agder-museet har gjennom flere år jobbet for å ta vare på og formidle norsk plastbåthistorie. Roald har vært en viktig støttespiller siden begynnelsen, og vi skylder han en stor takk for et godt samarbeid. Roald har blitt beskrevet som «bransjens gentleman», en beskrivelse det er lett å forstå. Han var hyggelig, behjelpelig og hadde alltid et smil på lur. Han var åpen for alle spørsmål om Skibsplast og bransjen for øvrig og behjelpelig med å løse praktiske utfordringer. For det var han særdeles flink til; å finne praktiske løsninger.

Roald Skibsrud vil alltid stå som en av bransjens største pionerer.

Vi vil minne Roald for hans store engasjement for å formidle norsk plastbåthistorie, men også hans engasjement for og vilje til å dele historier fra denne viktige delen av vår nære historie. Våre tanker går til familien, og vi lyser fred over Roald Skibsruds minne.

Roald Skibsruds egenprodusete kajakk. Fra Vest-Agder-museets utstilling om Skibsplast i Odderøya museumshavn. Foto Thorunn Lunde.

En ung Roald Skibsrud kjører sin egen Skibsplast Cruiser 18. Foto: Fra Skibsplastbrosjyre 1964.

Museumsregattaen PLASTIKK 2014 i Odderøya museumshavn. Roald Skibsrud deltar med sin Seamaster 15. Foto: Arve Lindvig.

Tekst: Jan Egil Hansen, Vest-Agder-museet.
Foto i topp: Inge Fosselie.