Museer i Kristiansand

Setesdalstunet på Kristiansand museum.
Setesdalstunet på Kristiansand museum. Foto: Elisabeth Høibo©Visit Sørlandet

I Kristiansand finner du flere spennende museum. Opplev friluftsmuseet på Kongsgård, maritime aktiviteter på Odderøya, levende historiefortelling på Gimle Gård og andre verdenskrigshistorie på Kristiansand kanonmuseum.

Om sommeren er de fleste av Vest-Agder-museets besøksmål i Kristiansand åpne hver dag. Og vi har et innholdsrikt program for barnefamilier og deg som er interessert i historie.

Kristiansand museum

Kristiansand museum

På friluftsmuseet på Kongsgård kan du besøke nærmere 40 forskjellige historiske hus. På Setesdalstunet ligger museets eldste bygning, Nomelandsloftet, fra 1585 og du kan besøke en autentisk trehusgate fra Kvadraturen.

Hver dag kl. 12.30 mater vi dyrene; sauer, kaniner og høner, det blir teaterforestillinger og et variert dagsprogram for barna.

Se sommerprogrammet på Kristiansand museum

I kafeen vår i Mørchs paviljong kan du kan blant annet nyte en nystekt vaffel med en kopp kaffe eller te.

Dyra på Kristiansand museum.
Barna kan mate dyrene på Kristiansand museum.

Kristiansand kanonmuseum

Kristiansand kanonmuseum_drone_foto Steinar Furu
Kristiansand kanonmuseum. Foto Steinar Furu.

I flott turterreng på Møvik utenfor Kristiansand ligger verdens nest største kanon montert på land. Den gamle ammunisjonsjernbanen på fortet frakter passasjerer gjennom det tidligere tyske forsvarsverket og du kan lære mer om krigshistorie i utstillingene inne i bunkersene.

Se Kristiansand kanonmuseums åpningstider

Kristiansand kanonmuseum er et av svært få gjenværende kystbatterier i Atlanterhavsvollen – forsvarsverkene tyskerne bygget langs den europeiske vestkysten under andre verdenskrig – hvor kanoner er bevart i sine opprinnelige stillinger.

Odderøya museumshavn

Odderøya museumshavn Kristiansand.
Odderøya museumshavn i Kristiansand.

Velkommen til sommerparadiset Odderøya museumshavn, et steinkast unna Kristiansand sentrum. Her har vi maritime aktiviteter for barna og en båtutstilling med ikoniske norske plastbåter fra 1950-70- tallet.

Les mer om Odderøya museumshavn

Hos oss kan du låne robåt, leie SUP- brett, lage krabbesnøre og barkebåt, lære nyttige knuter og knop, låne fiskestang og hov. Vi har en kafe og museumsbutikk hvor du kan kjøpe vafler, is, kaffe og brus.

Gimle Gård

Gimle Gård Kristiansand
Gimle Gård i Kristiansand.

Gimle Gård sies å være landsdelens vakreste herregård. Her har livet stått stille siden siste eier døde i 1982. Gimle fremstår i dag som en unik herskapsbolig, som forteller om politiske, kulturelle og sosiale strømninger og begivenheter i løpet av de siste 200 årene.

Se åpningstider og hva som skjer på Gimle Gård

Det staselige hovedhuset er omgitt av en engelsk landskapspark og er samlokalisert med Naturmuseum og botanisk hage – Universitetet i Agder.

D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum

Hestmanden i 2023.

Når D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum ikke er på tokt langs kysten holder åpent hun til på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand. Om bord i autentiske omgivelser finner du utstillinger om krigsseilerne og deres historier, visning av kortfilmen «Marerittet», så vel som muligheten til å få ta en nær titt på skipets hjerte – den originale dampmaskinen fra 1911 som fortsatt er i drift i dag.

Se åpningstider i Kristiansand og seilingsplan

Setesdalsbanen

Setesdalsbanen 2022 - Foto Frida Neverdal - Visit Sørlandet
Setesdalsbanen 2022 – Foto Frida Neverdal – Visit Sørlandet

Er du i Kristiansand ligger ikke Setesdalsbanen museumsjernbane i Vennesla langt unna. Setesdalsbanen er en smalsporet jernbanestrekning som opprinnelig gikk mellom Kristiansand og Byglandsfjord i Setesdal. Strekningen åpnet i 1896. Setesdalsbanen har sesong for togkjøring fra juni til september.

Se avgangstider Setesdalsbanen

Årskort til Vest-Agder-museet sine 11 museum

Med årskort kommer du gratis inn på Kristiansand museum og de fleste av våre andre 10 museer. Årskortet kan kjøpes i vår nettbutikk eller på museet. Kun kr. 800,- for hele familien. Les mer.