Med Movieboks ned Markens

Juleutstillingen til Sønnik i Markensgate Kristiansand. Foto Agderbilder.
Eldre kristiansandere vil huske en tid hvor det å se på juleutstillingen til Sønnik i Markens var blant det ypperste av visuell underholdning. Foto: Agderbilder.

Hvis du var ung på 1980-tallet husker du garantert movieboxen. Sammen med en liten stabel VHS utleiefilmer fra den nærmeste videosjappa sikret den helgeunderholdningen.

50 kroner døgnet

MovieBox VHS spiller.
På 80-tallet var det ikke uvanlig å se stolte kristiansandere rusle ned Markens med en Moviebox og en stabel VHS-kassetter.

Det var faktisk svenskene som lanserte den i 1983. I 1985 ble det registrert 10 millioner utleier av moviebox til nordmenn. Prisen var rundt 50 kroner per døgn. Movieboxen førte til et dropp i besøkstallene til Fønix kino, Aladdin og alle de andre kinoene rundt omkring i landet.

På 1990-tallet fikk de fleste råd til å kjøpe seg sin egen VHS-spiller og movieboxene forsvant. Men videosjappene levde videre med filmutleie på VHS og senere DVD. Samtidig klatret kinobesøket tilbake til gamle høyder. I 2002 kunne vi notere oss for 13,3 millioner kinobesøk. Nordmenn så mer film enn noen sinne.

Foto fra Fønix kino i Skippergata, 1932. Foto Agderbilder.
Kø ved kinoene har blitt sjeldnere. Ikke så rart kanskje, når de viser mange flere filmer, og man i tillegg kan velge mellom tusener av filmer på mobilen. Foto fra Fønix kino i Skippergata, 1932. Foto: Agderbilder.

Strømmetjenestene

Få, om noen, hadde anelse om at vi et tiår senere skulle få muligheten til å se filmer via Internett. Midnatt 17. oktober 2012 ble strømmetjenesten Netflix lansert i Norge. Netflix hadde da 25 millioner abonnenter verden over.

I dag strømmer vi filmer over nettet og ser TV-program og nyheter på mobil, ipad, PC og TV når det passer oss. NRK, TV2 Play, Viaplay og en drøss andre strømmetjenester slåss om tiden vår. Likevel er vi nesten like ivrige etter å gå på kino som før.

En selvfølge i dag

Mobiltelefonen, som på 1980-tallet veide flere kilo, hadde egen bæreveske og kun var mulig å ringe med, passer i dag i lomma vår. Den er i tillegg både foto, filmapparat og datamaskin som kopler oss sammen med venner og resten av verden.

Martin Cooper
I 1973 tok Martin Cooper fra Motorola den første mobiltelefonsamtalen fra håndholdt abonnentutstyr. Samtalen gikk til hans rival, Dr. Joel S. Engel fra Bell Labs. Foto Best DSC.

Det som var utenkelig for noen år siden, tar vi for gitt i dag. Slik fortsetter fremskrittene.

Alt vi har, har en historie.
En kino, en videospiller, en mobil.
Generasjoner med motgang og mestring.
Erfaring som gir visdom. Egen erfaring. Og andres.
Hvem har vi blitt? Hva har vi lært? Hvor er vi på vei?

Vårt nye bygg kan åpne på Odderøya i 2027.
Et bygg for å finne ro, møte folk og forstå – fortid, nåtid og fremtid.

Se flere historier fra Agder.

Les mer om det nye museumsbygget på Odderøya.