Industribedrifter på G

Industribedrifter på bokstaven G. Tips og innspill kan sendes per e-post til mandal@vestagdermuseet.no.

G

GOT SKOGSØY

GOT, Global Ocean Technology, ble oppretta i 2018 med mål om ny industribygging flere steder på Agder. De kjøpte opp mesteparten av Båtservice-konsernet i Mandal og ble største aksjonær i Skogsøy Båt. Skogsøy Båtbyggeri har historie tilbake til 1984, men ble en del av Båtservice Gruppen i 2006. I dag er altså disse bedriftene en del av GOT som driver en sammensatt produksjon på Gismerøya, med bygging av skip og andre flytende strukturer, ombygginger av oljeplattformer m.m.

 

GULDRINGSDALENS STØBERI

Støperiet var i alle fall virksomt ca. 1850-1900. I 1876 annonserte jernstøper G. Aanonsen i Guldringsdalen at han solgte malm, metall og kobber. Seinere drev Knud Olsen (1843-1918) fra Næs Jernverk ved Tvedestrand støperiet. I folketellinga fra 1900 står han oppført som både jernstøper og sagbruksarbeider. Han kom trolig til Mandal omkring 1880. Folketellingene viser at han har vært former/støper både på Havstad Jernstøberi ved Arendal (1865) og ved Kristiansands mekaniske verksted (1875) før han kom til Mandal. Guldringsdalens støberi var bl.a. kjent for sine støpjernsovner. I 1896 selges forskjellig slags støpegods fra Guldringsdalen hos M. Prydz i Mandal.

GUSTAV PEDERSENS CIGAR & TOBAKSFABRIK

Det var lenge mange fabrikanter av tobakk i Mandal, men i 1860-åra var det kun Gustav Pedersen igjen. Han hadde Mandalsmotiv på sigar- og tobakkspakningene sine.

 

Tilbake til oversikt over industribedrifter: TRYKK HER