Industribedrifter på D

A/S Det Norske Kokosvæveri. A/S Mandals Papirindustri.

Industribedrifter på bokstaven D. Tips og innspill kan sendes per e-post til mandal@vestagdermuseet.no.

D

DET NORSKE KOKOSVÆVERI

Det Norske Kokosveveri ble etablert på Malmø i 1918 med Edmund Berthelsen som drivende kraft og disponent. Produktene var mange, og både offisielle navn og kallenavn har endra seg gjennom åra: «Matta», «kokosen», «kokosveveriet», «veveriet»

Bedriften fikk ei lang levetid, og maskinpark og produkter ble stadig endra. I 1923 starta Berthelsen, Mandals Papirindustri, en posefabrikk. Og fra 1939 var Påsa og Matta naboer. Opprinnelig vevde kokosveveriet kokosmatter, kokos- og juteløpere. Men i 1926 starta de også med ulldamask og gobelin. Markedet var både i Sverige og innenlands, blant annet solgte de til De norske statsbaner.

I 1948 hadde fabrikken 30 arbeider, både kvinner og menn. De vevde nå også plysj og buklé, både tepper og løpere. Bedriften var avhengig av importerte råvarer. Kokosgarnet og jute kom særlig fra India, bomullsgarnet kom fra Finland og Italia. Ullgarn kom fra norske spinnerier, bl.a. fra Sjølingstad Uldvarfabrik.

Fra 1950 til 1962 hadde også bedriften ei avdeling på Vigeland.

På midten av 1980-tallet ble teppeproduksjonen lagt ned. Omtrent samtidig overtok de store deler av maskinparken fra Sandens Ullvarefabrikk. Nå skulle kokosveveri veve bunadsstoffer og vadmel også! Dette ble lukrativt. På begynnelsen av 1990-tallet la de ned produksjonen av kokosløpere og kokosmatter. I 1994 var de størst i landet på produksjon av bunadstoffer, og da endra de navn til Mandal veveri.

I tillegg til bunadsstoffer produserte de også den prisbelønte «Babette»-duken, og etter hvert også bunadspledd og puter.

I 2014 feira Norge at det var 200 år siden grunnloven ble vedtatt på Eidsvoll. Da Eidsvollsbygninga skulle tilbakeføres til tida rundt 1814 fikk Mandal veveri i oppdrag å veve rødt klede til benkene Eidsvolssmennene ei gang satt på.

Tross designpriser var det vanskelig å drive veveri i Mandal med tilfredsstillende økonomiske resultater, og Mandal veveri la ned produksjonen i Mandal i 2015. Men røde løpere fra kokosveveriet på Malmø rulles fortsatt ut til spesielle begivenheter.

 

DØRFABRIKKEN TIL KONRAD RØSJØ (JF. MARNAR BRUK)

Denne fabrikken var en del av de mange virksomhetene rundt sagbruket Marnar Bruk på Sanden.

 

Tilbake til oversikt over industribedrifter: TRYKK HER