Industribedrifter på V

Industribedrifter på bokstaven V. Tips og innspill kan sendes per e-post til mandal@vestagdermuseet.no.

VALVIK KONSERVES – VALVIK CANNING CO.

Hermetikkfabrikken i Valvika på Skjernøy ble starta av Gustav P. Ouensen Valvik på 1920-tallet. Han spesialiserte seg på krabbe og reker, men la seinere også plommer og pærer på boks. Markedet var blant annet i USA, England og Nederland. Virksomheten ble lagt ned på slutten av 1930-tallet.

Gustav sønn, Bjørn Valvik, starta sammen med Kristen Berge opp hermetikkfabrikken «Valvik Canning Co.» på Laksesoben i Mandal i 1935. Det var i sementfabrikkens gamle lokaler på Sanden. I 1936 flytta de til Malmø, hvor de overtok Mandals Vulkaniseringsverksteds tidligere bygninger. I 1936 beskjeftiga de 7 personer. Spesialiteten var reker og kreps. Det ble solgt varer i Oslo og lokalt i regionen.

 

VESTA MINERALVANNFABRIKK

Mineralvannfabrikken ble etablert i 1936. Den lå i et lite bygg i Konsul Christian Salvesensgate 6. På 1950-tallet var Sverre Nyvolds «Vesta» byens eneste brusfabrikk. Han fortalte til avisen Lindesnes i 1953 at satsen, med smak og farge, kom fra et kjemisk laboratorium og at mens Danmark og Sverige hadde 4-5 kg trykk på flaskene, ville nordmenn ha noe som «reiv», og brukt 7 kg trykk på flere brustyper.

 

VESTRE SKOGSFJORD BØDKERFABRIK

Denne nevnes i ei adressebok fra 1896.

Mer info kommer.

 

Tilbake til oversikt over industribedrifter: TRYKK HER