Historisk Sjølyst-utstilling

Bryggesleng på Plastikk 2012 Foto Arve Lindvig

Vest-Agder-museet deltar på stor klassisk båtutstilling på årets «Sjøen for alle» 14.-18. mars. Museet stiller med 18 båter og 1 støpeform og en stor del av disse båtene er lånt av entusiaster.

NYHET! Retrohallen “Sjølyst”

Historisk Sjølyst-utstilling med sjeldne båter
En av årets største messenyheter på Sjøen for Alle, er Sjølyst-utstillingen i E-hallen. Den rommer et trettitalls båter fra 1950- og 1960-årene som viser høydepunkter i norsk båthistorikk og båtproduksjon.

Sjeldent knippe båter under ett og samme tak
Navnet Sjølyst-utstillingen henspeiler på Sjøen for Alles glansdager da messen gikk av stabelen på Sjølyst og hadde bortimot 100.000 besøkende. Utstillingen rommer et bredt utvalg båter fra 1950- og 1960-tallet som aldri tidligere har vært samlet under ett og samme tak. Utstillingen kjøres i et tidsriktig retromiljø der det eldste publikummet kan kjenne seg igjen fra båtmessens yngre dager på Sjølyst. Den lages i samarbeid med Vest-Agder-museet, Oslofjordmuseet og privatpersoner som stiller sjeldne eksemplarer til disposisjon.

Pressemelding fra Sjøen for Alle

Her er en kort presentasjon av noen av båtene som skal stilles ut i retrohallen på Lillestrøm:

Ancas 8′ jolle, 1961 og Ancas 12′ jolle 1958:
Med første øyekast er det ikke noe særlig spesielt med disse to båtene, men de to båtmodellene er faktisk de to første plastbåtmodellene som ble serieprodusert i Norge. Allerede i 1954 begynte Ancas på Tromøya i Arendal å produsere plastbåter. Måten disse er produsert på er også spesiell da de er laget etter Marco-metoden. Dvs at det er brukt hann- og hunnform og vakuum. Terje Lunder som var daglig leder for Ancas fra og med 1. januar 1954 kommer til å åpne utstillingen.

Fjord Fjordwing 18, 1969:
I 1970 stilte Fjordplast med et proff racingteam på fire båter, tre Fjordwinger og en 21-foter. Bjørn Minde var fører av 143 (den båten som stilles ut.) Alle Fjordwingene tok godt for seg på seierspallene denne sesongen.Nr 143 ble i 1972 kjøpt av Svein Johnsen, Porsgrunn. Han deltok i offshore race i Norge, Sverige og England og vant mange race. Blant annet mottok han seierskransen  i Solifer Offshore Race 1980 i Sverige sammen med Harald Halvorsen, Tvedestrand. Båten ble kjørt en del videre utover 1980-tallet. Så ble nr 143 ble stående i opplag. Men Fjordwingen, nr 143, var et godt bevart minne for Harald Halvorsen. Den første båten han deltok aktivt med, både i inn og utland. En fantastisk sjøbåt som tålte ”alt”. I 2007 ga det seg en mulighet. Han fikk kjøpt båten og en del av det gamle utstyret. I samarbeid med Jan Trygve Bråten skulle båten restaureres og tilbake til Veteran-racing. For å gjøre alt enklere, med mindre vedlikehold, er det nå satt inn en V-8 på 305 CID. Ut over dette er det meste av det gamle utstyret beholdt.

Skibsplast Sportsmann junior 11 med dekk, 2017:
Dette er en båt som ble «nyprodusert» av Vest-Agder-museet i 2016. Museet fikk de originale støpeformene av Roald Skibsrud (mannen bak Skibsplast) i 2015. Støpeformene hadde ligget ute på fabrikktomten i over 40 år. Disse restaurert og båten ble støpt i 2016 i Odderøya museumshavn. Båten ble montert og ferdigstilt i 2017 og døpt av Roald Skibsrud under museets årlige regatta for klassiske plastbåter. Målet var å dokumentere hvordan båter blir laget ved tradisjonelt håndopplegg. Her er en liten film fra støpeprosessen:

https://www.youtube.com/watch?v=0zpT0Gf6I_A

Herwa 17 Deluxe, 1964:
Totalrestaurert båt av Hans Bernhard Waarum (sønn av Herbert Waarum, mannen bak Herwa svært deltakende i å støpe Norges første plastbåt i november 1953). Tidsriktige motorer dobbelmontasje. Båten fikk restaurerings- og publikumspris under museets klassiske plastbåtregatta i 2016.

Skibsplast Sportsmann 13, 1965:
En båt som ble lagt ut på Finn.no. Nærmest fabrikkny og original. Når denne ble kjøpt av nåværende eier var det fremdeles plastikk over setene som måtte tas bort for å forhindre jordslag. Originaliteten er helt unik.

Kontaktperson: Jan Egil Hansen, konservator ved Vest-Agder-museet, tlf. 980 74 040.