Herbert Waarum 1924-2019 – en av landets fremste pionerer innen plastbåtindustrien

Med stor sorg har vi mottatt beskjeden om at en av landets fremste pionerer innen plastbåtindustrien har gått bort. Vest-Agder-museet har hatt et nært samarbeid med Herbert gjennom mange år i forbindelse med museets satsning på å dokumentere og formidle norsk plastbåthistorie.

Herbert var ikke en mann av store ord, men en mann av kloke ord. Han var en hedersmann som alltid var villig til å dele sin kunnskap med oss, slik at vi kunne ta vare på den for fremtiden og formidle den videre. Med et glimt i øye fortalte han med glede historier fra starten på det norske plastbåteventyret som han var en sentral del av.

Herbert Waarums fasinasjon for plastikk som materiale startet med en bit pleksiglass fra et tysk fly som styrtet i Froland i 1945. Han fant ut at han kunne borre, sage og bøye den når den ble varmet opp. «Fra det øyeblikket har min interesse for plast vært stor» sa han senere mange ganger. Herbert ville bli ingeniør og tok utdannelse ved Horten Tekniske skole. I 1949 reiste han til USA for å lære mer om plast. Her ble han ansatt i en plastfabrikk og fikk tips om at plast måtte egne seg godt som byggemateriale til båter. I 1950 ble han ansatt som driftsleder i Nordisk Formstoff på Lillestrøm som på et tidspunkt var den største produsenten av plastartikler i Norge. Det var her, i november 1953, han ledet arbeidet med å støpe Norges første plastbåt på oppdrag for bedriften Ancas. Den 5. november 1953 ble båten sjøsatt på Nitelva foran et stort pressekorps. Herbert tiltrådde som driftsingeniør hos Ancas på Tromøy ved slutten av 1953. Han spilte en sentral rolle i oppstartsfasen av Norges første plastbåtprodusent. I 1956 sluttet han i jobben og startet opp sin egen bedrift, Herwa, på Odden i Grimstad. Innen Herwa ble kjøpt opp i 1970 hadde de rukket å lage hele 23 båtmodeller, og solgt i overkant av 5000 båter.

Herbert var svært opptatt av at historien om plastbåtindustrien på Sørlandet skulle tas vare på og formidles. Så seint som i 2016 deltok Herbert på båtmessen «Sjøen for alle» på Lillestrøm. Her var han en av hedersgjestene da messa feiret 60 års jubileum. Herbert var selv med på den første messa i 1956, og nå, 60 år senere, tok han seg tid til å slå av en prat med alle som hadde lyst til å høre mer om plastbåtindustriens historie.

Vi vil minne Herbert som en mann det var en glede å kjenne og samarbeide med. Våre tanker går til Herberts familie, og vi lyser fred over Herbert Waarums minne.

For Vest-Agder-museet IKS

John Olsen, direktør

Kathrin Pabst, leder fagseksjonen

Jan Egil Hansen, konservator