Frisørfagets morgen i Kristiansand

Omtrent midt på 1800-tallet dukket den første barberforretningen opp i Kristiansand, og siden den gang har mange frisørsalonger kommet til. Kristiansand Museum har oppgjennom årene tatt imot flere gjenstander fra byens frisører og nylig har disse gjenstandene blitt registrert og noen samlet i en digital utstilling.

Den første barberforretningen i Kristiansand ble etablert i 1844 og lå i Tollbodgata 21, startet av Fredrik Bergh. Et par år senere flyttet han til Tollbodgata 14 og utviklet forretningen til å bli en barber- og hårklippestue. Berghs svenn, Anton Steffensen, etablerte egen sin salong noen år senere. Etter Bergh og Steffensen etablerte Schultz og Paulsen sine forretninger i 1895, og etter dette dukket det opp flere barber- og frisørsalonger i byen.

Fra Skippergata, i bakken mellom markensgata og Vestre Strandgate. Diverse forretninger, deriblant «W.Schultz, Barber og Parykkmaker» nesten helt til venstre i bildet. Kilde: Vest-Agder-museet/agderbilder.no.

På denne tiden var det omtrent ingen hjemmebarbering og prisen for barbering var omlag 15 øre. De første barberstuene hadde også vid åpningstid, gjerne fra 8 om morgenen til 9 på kvelden. På lørdager var de åpne til 12 på natten, i tillegg til åpningstid på søndager fra 8 til 10 på formiddagen. Byens rikeste borgere foretrakk imidlertid å bestille barbering i sine egne hjem, gjerne søndag morgen.

Å klippe seg kostet omkring 30 øre, men hårklipp ble sjeldnere benyttet av byens borgere. Det var mer vanlig at et familiemedlem en sjelden gang klippet medlemmene av husstanden med en vanlig saks – ikke nødvendigvis en særlig skarp saks.

Frisør og kundemottak på tunet på Byremo. Kilde: Audnedal kommune/agderbilder.no.
Reidar Andersen Herrefrisør

Kristiansand Museum mottok i 2003 en gave med gjenstander fra Reidar Andersens herrefrisørsalong. Blant annet finner vi en hårføner, flere sammenleggbare barberkniver og en slipereim som ser ut til å ha blitt mye brukt. Reidar Wilhelm Andersen (f. 1921) drev frisørsalong i hele 60 år i Kristiansand, fra 1943-2003. Først i Gyldenløvesgate 11, som fotoet under viser, og senere i Dalandgården i Skippergata 21.

Gatebilde med Arnt Senumstads kolonialbutikk på hjørnet av Kirkegata og Gyldenløvesgate. Reidar Andersens frisørsalong, og Helge Iversens konfeksjonsbutikk lengst til høyre. Kilde: Statsarkivet i Kristiansand/agderbilder.no.

Utstillingen med noen av gjenstandene Reidar Andersen ga til museet kan sees her på DigitaltMuseum.

 

Kilder

Jensen, J. Arnold (red.). 1947. «KRISTIANSAND HAANDVERKERFORENING 1847-1947», «Sørlandet»s trykkeri, Kristiansand. s. 118.

Leewy, Karl. 1958. «Kristiansands bebyggelse og befolkning i eldre tider», bind 4. Christianssands Sparebanks Historiefond, Kristiansand. s. 28-29.

Riis, Helge. 2001. «Norges håndverksmestre», bind 2, Dreyers forlag, Stavanger. s. 957, 1031.