Flytende båtutstilling i Nodeviga

Husker du Selco, Fjord, Herwa, Skibsplast, KMV og Nidelv? Sørlandet var et kjerneområde for plastbåtindustrien i mange år. Nå kan du se noen av disse klassikerne i Odderøya museumshavn.

I museumshavna i Nodeviga har Vest-Agder-museet, med stor hjelp fra private eiere, laget en flytende plastbåtutstilling med gamle klassikere som vekker minner hos mange.

KMV Witt Vital_15_ca 1970

KMV With Vitsi 13.

Her har vi blant annet utstilt en Fjord Fjordling 17, som var Jan Herman Linges virkelige genistrek. Fjordlingen var banebrytende i design.  Båten har en dyp V-bunn, noe som ikke tidligere var laget på en så liten båt. V-bunnede båter var ofte ranke og ustabile. Linge løste dette med å installere en vannballasttunell. Den fylles med vann når båten ligger stille eller går sakt, noe som bidrar til å stabilisere båten.

WEB Fjord Fjordling 17_1963

Fjordling Fjordling 17, 1963.

En annen båt i utstillingen er Skibsplast Cruiser 18. Dette er en svært spesiell båt da det bare ble bygger rundt 8 eksemplarer av den. Årsaken er at formene gikk tapt i brannen hos Skibsplast 15. november 1964. Eksemplaret i utstillingen er totalrestaurert og har tidsriktig motor.

WEB Skibsplast Cruiser 18 1964

Skibsplast Cruiser 18, 1964.

I utstillingen finner du alt fra åpne joller, til mindre passbåter og daycruisere. Ta turen til Nodeviga og opplev en viktig del av vår nære maritime historie.

Tekst: Jan Egil Hansen.