Farlige museumssamlinger

Når man hører ordet museumsgjenstand tenker mange ofte på rosemalte kister, gamle vaser eller malerier. Det de fleste ikke tenker på er at enkelte museumsgjenstander også kan være helseskadelige for oss som jobber med dem.

I museumssamlinger finnes det gjenstander som er opplagt helseskadelig, men også mange gjenstander som kan være farlige uten at de ser farlige ut. Vi som jobber med gjenstandene i Vest-Agder-museet har fokusert på helsefarlige stoffer i samlingen vår i den siste tiden, og med god kunnskap om skadelige stoffer kan vi også innføre tiltak som kan beskytte oss ansatte mot slike stoffer.

Enkelte av våre museumsgjenstander er farlige på grunn av tidligere tiders mangel på kunnskap om hvilke stoffer som var helseskadelige. For eksempel kan et tilsynelatende uskyldig rosemalt skap være malt med blymaling, som vi i dag behandler som en miljøgift. Gammel julepynt ble i en tid laget av asbest, siden det var et brannsikkert materiale. I dag vet vi at støv fra asbest er kreftfremkallende.

I den siste tiden har vi ved Kristiansand museum gått gjennom en samling fra Løveapoteket i Kristiansand. Gjenstandene kom til museet i 1994 og ble da registrert. Vi har nå gjennomgått store deler av samlingen for å fotografere, rengjøre og få mer oversikt over hva samlingen inneholder. I en samling som apotek finnes det mye stoffer som potensielt kan gjøre skade for ansatte som jobber med dem. De fleste medisinbeholdere var allerede tømt for innhold, men ikke alle.

En av medisinflaskene vi fant i Løveapotekets samling var en flaske merket «Methylsulfonat» Etiketten var skrevet med rød skrift og merket med et kors, noe som indikerer at innholdet er giftig. I slike tilfeller er det ikke så lett for oss som har historikerutdannelse å vite hva innholdet er, så et søk på internett fikk frem noen interessante opplysninger om dette stoffet.

Methylsulfonal blir ofte kalt Trional og var et middel først brukt i 1888. Trional et et bedøvelses/narkosemiddel, som får pasienten til å sovne. Medisinen ble ofte brukt for pasienter som led av søvnløshet. Medisinen ble nevnt i Agatha Christies bok Mordet på Orientekspressen som et sovemiddel brukt av en av passasjerene. Trional roet pusten til pasienten og avspente kroppen og var en effektiv sovemedisin. Men flere opplevde etter hvert problemer med å våkne og avhengighet var vanlig, i tillegg til overdoser som førte til at pasienten døde. Ut fra dette er det klart at et ukontrollert inntak av dette stoffet kan være skadelig for ansatte som kommer i kontakt med pulveret i krukken.

Så hva skal vi gjøre når vi støter på slike gjenstander? Først er det viktig med god rutine for å bruke engangshansker, maske og arbeidsklær. Vi ønsker å beholde krukken medisinen var lagret i, men fjerne innholdet. Siden innholdet er medisiner så er det naturlig å kontakte apotek som tar i mot denne type avfall. Dessverre er det i dette tilfellet ikke mulig for oss å beholde krukken siden apoteket skal ta i mot innholdet i en tett beholder. Så av helsemessige årsaker for både oss ansatte og for dem på apoteket kan det i dette tilfelle være nødvendig å avhende gjenstanden ved at apoteket hjelper oss å destruere gjenstanden, både krukke og innhold.