En stor takk til Herbert Waarum!

Herbert Waarum, mannen bak Norges første plastbåt og bedriften Herwa Plast i Grimstad, har igjen bidratt til Vest-Agder-museets plastbåtsatsing. Denne gangen fikk vi låne både plugger og støpeformer til bruk i museets nye aktivitetshus i Nodeviga, blant annet av båten på hovedbildet som Waarum selv sitter i.

Planene for utvidelsen av plastbåtsatsingen i det nye aktivitetshuset har lenge vært klare. Vi ønsket å kunne vise støping av plastbåter, både i stor og liten skala.Plast er et fantastisk materiale som kan formes, krympes, strekkes og sveises. I aktivitetshuset skal vi støpe små lekebåter i vår vakuumstøpemaskin. Ved hjelp av vakuum og varme formes plasten rundt en støpeform (plugg). I aktivitetshuset er det lagt til rette for en forsvarlig produksjon – men hvilke båter skulle støpes og hvordan kunne vi få tak i riktige modeller?

Herbert Waarum stilte opp med det vi hadde behov for, og Vest-Agder-museet fikk låne pluggene til Herwa 10′ «Perla» og Herwa 12′ Landstedsbåt i skala 1:10. Av disse fikk vi støpt egne plugger i aluminium som brukes for å vakuumforme skrog i ABS-plast. Disse skrogene skal bli brukt for å ha barneaktivitet i Nodeviga. Det vil si at barn kan lage sine egne plastbåter, prikk lik de store båtene.

Plugger og former hos Fevik Plastservice (2)

Videre fikk vi låne støpeformer til 12 av Waarums modellbåter i 1:10. Formene ble sendt til Fevik Plastservice hvor vi fikk støpt egne plugger. Disse kan enten brukes for å lage former i glassfiber, eller for lage nye plugger i aluminium dersom vi vil lage båter i ABS-plast. Derved er det dekket for muligheten til å produsere en stor plastbåt, sammen med en innleid ekspert som vil bidra med fagkunnskap. Dette er en aktivitet for voksne, som vil strekke seg over en lengre tid.

Dette innebærer at vi ikke bare vil vise en ekte Herwa i vår plastbåtutstilling ute, men også produsere Herwa-modeller inne. Etter hvert vil det være mulig å innredde båtene med tredetaljer for å gjøre dem komplette.

Takk til Herbert Waarum for et stort bidrag til å formidle plastbåtens historie til både barn og voksne!