Åpning: Ballastbrygga industrihistoriske senter i Mandal

Lørdag 17. juni åpner vi det nye industrihistoriske senteret på Ballastbrygga i Mandal. Her skaper vi en helt ny møteplass i byens gamle industristrøk. Senteret er et samarbeid mellom Lindesnes kommune, Mandal museum, Marna Motor AS og Mandals Trebåt og Motorforening.

Foto: «Flyvefisken» på Ballastbrygga i 1965. Dagbladet. Eier: Norsk folkemuseum.

Mandal har en spennende og sammensatt industrihistorie. I etterkrigsåra var lenge Mandal blant Norges aller største industribyer i forhold til folketallet. På 1700-tallet hadde byen landets lengste reperbane og et av Norges første moderne garverier. På 1800-tallet ble Norges første oljeraffineri og Norges andre hermetikkfabrikk etablert her.

Noen av byens virksomheter hadde kort levetid, andre er i dag blant de aller eldste i Norge. På Ballastbrygga industrihistoriske senter forteller vi historier om mange av disse virksomhetene, store og små.

Bilde fra utstillingen hos Ballastbrygga industrihistoriske senter i Mandal.

Hva er Ballastbrygga industrihistoriske senter?

Ballastbrygga industrihistoriske senter skal være en møteplass for lokalbefolkning og tilreisende. De besøkende får bli med inn i industrihistorien vår og i kystkulturen vår. Her kan man mimre, og man kan la seg inspirere til å skape vår kommende historie. Marna Motor hjelper oss med å holde historiske båtmotorer i gang. Mandals Trebåt og Motorforening demonstrerer, mekker, skrur og formidler både kyst- og motorhistorie. Vest-Agder-museet har produsert den industrihistoriske utstillinga og vil formidle denne gjennom sommeren, og for bestilte grupper gjennom hele året.

Program for åpninga:
  • Velkommen ved kultursjef Alfred Solgaard
  • Hilsen fra Agder fylkeskommune ved Gro Bråten
  • Presentasjon av senteret ved representanter fra Marna Motor AS, Mandals Trebåt og Motorforening og Mandal museum
  • Musikalsk innslag ved Jon Kleveland og Ingeborg Marie Jakobsen
  • Offisiell åpning ved ordfører Even Tronstad Sagebakken
  • Åpent hus i utstillinger og verkstedlokaler

Les mer om industribyen Mandal i disse artiklene: