Vinterviking 2024 på Tingvatn fornminnepark

25. februar kl 00:00-18:00
Dommerringen vinter Tingvatn. Foto Katja Regevik.

Vinterviking 2024 arrangeres på Tingvatn fornminnepark 23.-25. februar 2023. Vinterviking er for deg som jobber i museer, deltar på markeder og annet hvor du formidler på et eller annen vis.

Hva er Vinterviking?

Vinterviking er et seminar hvor levende historieformidling står i sentrum. Vi kommer sammen for å heve kompetansen vår, lære av og med hverandre.

Her i landet har vi et stort miljø for levende historieformidling og praktisering av historiske håndverk. Historien er ikke nødvendigvis død og begravet i magasiner, historieformidling skjer på mange flere arenaer enn bak glass i flotte muséer.

Er du ivrig frivillig, student eller jobber med formidling på fast basis, er du velkommen til å delta på Vinterviking.

For deg som er ordinær besøkende på museet, ønsker vi deg velkommen kun på fredagskvelden kl. 18-20 (og så klart andre dager vi holder åpent.)

Seminaret inneholder flere elementer. En gruppe sover ute og deler erfaringer med resten. Vi diskuterer og prøver, i ledig form, hvordan og hva som var viktig for å overleve om vinteren.

Vi driver med håndverk og det som skulle falle for oss. Dette er en helg vi nerder og fordyper oss i historie i sosiale rammer.

DU er hjertelig velkommen uavhengig av om du er nybegynner eller erfaren. Det vi krever at du lar historien være hovedfortelleren i det vi holder på med. Dette betyr at vi tar utgangspunkt i funnbasert kunnskap, hva kan arkeologien, forskningen og håndverket fortelle oss om jernalderen? Hva kan vi lære om det?

Arbeidslag under vinterviking 2023.
Arbeidslag under vinterviking 2023.

Hvordan kan jeg delta?

Deltagere søker plass på et av arbeidslagene (info om de resterende kommer snart) ved å sende epost til tingvatn@vestagdermuseet.no

Her kan du også stille spørsmål, eventuelt kan du ringe 97790403 Katja Regevik, avdelingsleder Tingvatn fornminnepark,

Deltageravgift er kr. 550. Avgiften går uavkortet til Vinterviking og dekker frokost, lunsj og middag samt øvrig program.

Fredagens foredragskveld er åpen og gratis for publikum. Ellers er aktivitetene kun åpent for påmeldte som har fått tildelt plass.

Redskaper i snøen under Vinterviking.
Redskaper i snøen under Vinterviking.

Hva er et arbeidslag?

Et arbeidslag er en gruppe som fordyper seg i et bestemt område. Laget får en leder som deler av sitt kunnskap, du kommer sammen for en diskusjon og forsøk. Du får en smakebit av et tema. Vi forsøker å sette opp et bred utvalg av material: Det kan være metaller, ull, treverk mm.

Informer om hvilken arbeidslag du ønsker å delta på og litt hvilken måte du er engasjert i historieformidling. Om du har deltatt før, holder det å skrive hvilken lag du ønsker å delta i.

Plassene fylles opp fortløpende og det er totalt 50 plasser fordelt i de ulike lagene.

Du holder deg til dit arbeidslag i løpet av dagen. Om kvelden er der anledning å snakke med hverandre og høre om erfaringene i tilfelle gruppen ikke fremdeles holder på med sitt.

På søndag vil alle arbeidslagene vise av sitt arbeid og fortelle om erfaringene.

Veiledende tidsramme på Vinterviking:

Fredag 24. februar:
18:00 Fagaften med foredrag

Å se det store i det små                                                                                                                    Spinnehjul fra folkevandringstiden opptrer ofte i par i gravmaterialet.

Hva betyr dette? Vi har fremdeles flere spørsmål en svar. Bli med på dialog om de pågående analysene. Siv presenterer sentrale funn fra regionen og drøfter de uti fra sin allsidig kunnskap. 

Siv Kristoffersen, Professor Emerita UiS

 

 

 

 

 

20:00 Arbeidslag samles for planlegging og bli kjent, arbeidstart
21:30 Antatt slutt for fastsatt program

Lørdag 25. februar:
08:00 – 09:00 Frokost
09:30 Start. Arbeidslag fortsetter
12:00 – 12:30 Lunsj
12:30 Arbeidslag fortsetter
19:00 Gilde – Vi samles til bedre måltid. Historisk antrekk ønskelig.

Søndag 26. februar:
08:00 – 09:00 Frokost
09:30 Arbeidslag fortsetter
12:30 Oppsummering av arbeidslag, presentasjon, felles diskusjon om resultat, veien videre
14:00 -14:30 Lunsj, vel hjem

Arbeidslag I – Ida Moi

Innføring i navarsmiing og sliping

Navarsmed og håndverkstipendiat ved Norsk Håndverksinstitutt Ida Moi skal holde innføring i navarsmiing og sliping.

Ida har fordypet seg i klassisk navarsmiing som krever presisjon, tålmodighet og noe talent som ikke læres kan. Enten har du det eller ikke. Du kan bli en grei navarsmed med øving, men de beste har en egen forståelse for former – noe Ida har. Nå vil hun lære videre noe av det hun har lært så langt gjennom flere år ved essen.

Dette er et arbeidslag som stiller krav for at du har noe tidligere erfaring av smiing. Med andre ord du må ha kunnskap om hvordan du bruker hammer til å smi, samt at du forstår det grunnleggende i hvordan metallet fungerer under smiing. Du trenger ikke være mester svenn i faget, men som sagt, du må kunne det grunnleggende.

I dette laget er det få plasser og vi ønsker at du forteller til oss med enkle ord at du har det som kreves i dette laget.

Materiale: Jern

Materialkostnad: Ingen

Antall plass: 4

Navarsmed Ida Moi står med lærermester Johannes. I hånden holder Ida en halv meter lang navar borr.
Navarsmed Ida Moi har lært av den beste. Johannes lærte Ida å smi navar, og nå er tiden kommet at Ida lærer videre det hun kan.

Arbeidslag II –

Spinnehjul i kleber med Morten Kutschera

Arkeolog og håndverker Morten Kutschera fra Kulturarv i Agder har gjennom mangeårig erfaring kommet frem til teorier og teknikker rundt fremstilling av oldtidens gjenstander. Denne gangen diskuterer vi kleberstein og spinnehjul. Ofte kan et spinnehjul virke som en meget enkel sak, men er det det egentlig? I eldre jernalder var spinnehjulene gjerne dreid, hvordan  ble de dreid? Dette og mange andre spørsmål blir svart i arbeidslaget som tar for seg ulike modeller og teknikker som gjelder spinnehjul.

Målet er å komme frem til en eller flere håndtein som kan brukes til fremstilling av garnkvalitet fra eldre jernalder.

Materiale: Stein, tre

Materialkostnad: Ingen

Antall plass: 8

Arkeolog Morten Kutschera holder et pinneformet emne i tre som skal bli til et håndtein. Håndtein brukes til spinning av ull.
Arkeolog Morten Kutschera skal lede arbeidslaget som prøver seg på spinnehjul. Spinnehjul er både mystisk og praktisk, hva vil din bli?
Spinnehjul fra eldre jernalder ble ofte laget i kleberstein. Avbildet ser vi 11 spinnehjul som varierer i fargene, fra gråhvit til svart.
Spinnehjul ble gjerne laget i ulike typer kleberstein. Dette gir en naturlig variasjon i farge og tyngde.

Arbeidslag III – Brit Elin Ildhusøy

Smi Thors hammer

Brit Elin Ildhusøy fra @brisingamen har vært i faget siden 2009, ble utdannet gullsmed i 2015 som har videreutdannet seg til filigransølvsmed i 2017. Brit Elin arbeider med gjenskaping av historiske smykker med særlig vekt på vikingtid og folkevandringstid.

På dette arbeidslaget vil du bli kjent med ulike metoder som modellgraving, støping, banking og dekorering av sølv.

Materiale: Sølv

Materialkostnad: Du betaler for sølv avhengig av hvor mye du bruker

Antall plass: 8

Håndverksteknikker på Tingvatn
Brit Elin Ildhusøy mestrer de fleste teknikkene som kan forme edle metaller. Foto Lasse Norlemann Mathiesen.

Arbeidslag IV- Linnea Bang-Madsen

Fiberforbereding og spinning med håndtein

Linnea Bang-Madsen jobber daglig ved Seljord folkehøyskole som lærer. Linnea er allsidig håndverker med blikk til både det historiske og det moderne vi kan skape med våre egne hender. Med sin blikk for detaljer og løsninger vil Linnea dra oss gjennom prosessen hvor du velger ulla til den fineste tråd. Det vil si all det arbeid som må til før du er klar for å veve.

Materiale:Ull

Materialkostnader: Ingen

Antall plasser: 10

 

Arbeidslag V – Jeppe Nordmann Garly

Trearbeid er noe som Jeppe er fantastisk god på. I tillegg til alt det andre han holder på i sitt daglige virke som profesjonell Vikingmester, han er lærer på viking-linjen i Seljord folkehøyskole. Jeppe tilhører håndverkere som du kan utfordre til å lage nesten hva som helst, og han vil levere.

Jeppe vil dra deg til treskjæringens verden og du vil være med å lage en pennal formet eske etter inspirasjon fra eldre jernalder. Funnet som er til inspirasjon kommer fra gården Dyster i Ås, i Viken. Denne type funn er særlig viktige, da de viser noe av dekorasjonstradisjon som ble brukt allerede i eldre jernalder, men vi kan fremdeles finne den i bruk den dagen i dag.

Materiale: Tre

Materialkostnader: Ingen

Antall plasser: 10

 

Funnet fra Viken er en usedvanlig godt bevart eksempel som viser treskjøring fra eldre jernalder. Foto Kulturhistorisk museum Oslo

 

 

 

Velkommen til Vinterviking!

Vinterviking Tingvatn. Foto: Lasse Norlemann Mathiesen.
Vinterviking Tingvatn. Foto: Lasse Norlemann Mathiesen.