Vi kaster loss! Skoletur med museumsskøyta Solstrand

«Solstrand» er den siste gjenværende av de karakteristiske sildeskøytene fra Flekkefjord.
«Solstrand» er den siste gjenværende av de karakteristiske sildeskøytene fra Flekkefjord.

September er tida for de årlige Solstrand-turene med 5. trinn gjennom den Kulturelle skolesekken i Flekkefjord kommune. Vi tilbringer en skoledag på museumsskøyta Solstrand, lærer om lokal kysthistorie og livet om bord på ei fiskeskøyte, fisker og griller fangsten i fjæra. Langs kysten har havet gjennom alle tider vært viktig, både som ferdselsåre og matkammer. Solstrand ble bygd på Svege i Flekkefjord i 1936 og har gjennom flere tiår fiska langs kysten vår, ja, faktisk så langt som til Ålesund i nordvest og Fredrikstad i nordøst. Makrell, sild og reketråling har vært det viktigste. Fra 1989 har Solstrand fungert som museumsskøyte.

Solstrand, sei

Under skoleoppleggene får elevene fiske med stang og rigle, og som regel biter makrell og sei godt på denne tida av året! Elevene lærer også knuten dobbelt halvstikk, en sentral fortøyningsknute. De gjør seg kjent med kart over fjorden og hører lokale historier, som den dramatiske fortellinga om Ingeborg Los. Turen går fra Flekkefjord, ut Lafjorden og Stolsfjorden, vi krysser Fedafjorden og går i land i Sandviksstrand.

Solstrand, Sandviksstrand
Sandviksstrand er havna til gården Sandvik i Farsund kommune. Her lager vi bål og griller fangsten vår, samt medbragt grillmat. På kaia konkurrerer elevene i en skikkelig kyststafett hvor de får god bruk for kunnskapen de har tilegna seg om bord!

Ivrige elever fra Hidra bruker pausen i Sandviksstrand til å hale i land både lyr og makrell!

På vei hjem får elevene lov til å styre skøyta. Det blir som regel lang kø utenfor styrhuset, og elevene viser stor kunst i å holde stø kurs innover fjorden!

Solstrand02