Folkevandringstiden var Agders gullalder – I utstillingen De udødelige blir du med tilbake til eldre jernalder og møter vikingenes forfedre.
Lister, vest i Agder, befant seg i en brytningstid hvor stammesamfunn utviklet seg til større høvdingdømmer. Fornminner viser et samfunn i utvikling, preget av tro på liv etter døden. Gravhaugene skulle hedre og minnes de døde, knytte jord og slekt sammen. Mange av datidens spor, språk, symboler og samfunnsstrukturer, påvirker oss fortsatt. Arven etter menneskene fra folkevandringstiden lever videre – de er de udødelige.
Dette er åpningsordene i vår nye arkeologiske basisutstilling som har fått navnet De udødelige.
Utstillingsåpning 24. mai 2025
Når vi åpner utstillingen 24. mai 2025 kl. 12.00 så feirer vi den spesielt rike kulturarven vi har fra Listerregionen.
Utstillingen har gratis inngang denne helgen og er åpen lørdag fra kl. 12-16 og søndag kl. 11-16.
Åpningen blir under det årlige arrangementet Bjørnevåk.
Se åpningstidene til Tingvatn fornminnepark.
Dette er historien FØR vikingene!
Mektige sverd, mystiske symboler og klima-apokalypse?
Velkommen til De udødelige på Tingvatn!
Hvorfor er folkevandringstiden viktig?
Historien om Norge er langt eldre enn det som vanligvis brukes som utgangspunkt i historieformidlingen; vikingtiden. Samfunnsgrunnlaget ble lagt i folkevandringstiden. Det er i denne perioden det vokser fram et samfunn med elementer vi kjenner igjen i dag: skriftspråket kommer, det var maktfordeling og demokratisk tendenser gjennom tingtradisjonen, odelstradisjonen etableres, og vi ser et kjønnslikestilt, men klassedelt samfunn.
Folkevandringstiden i Lister – 375-550 evt.
Vikingskipene fra Gokstad og Oseberg er de mest ikoniske gjenstandene fra vikingtiden, og Snartemosverdet er folkevandringstidens svar på dem. Men framfor alt er tekstilskatten fra Snartemo viktig – med sine mange symboler og høye håndverksmessige utførelse. Tekstilene hjelper oss å forstå folkevandringstidens samfunn og struktur.
De arkeologiske gjenstandene
Snartemosverdet er det mest kjente enkeltfunnet fra folkevandringstiden, men fra hele Listerregionen er det så mye mer, ofte på et høyt håndverksmessig nivå. Praktgjenstandene vitner om håndverksmiljøer som arbeidet ulike materialer og uttrykksformer, bundet sammen av folkevandringstidens dyrestil. Vi finner også mer hverdagslige gjenstander som man trengte for å overleve, laget ut av nødvendighet og med kyndighet.

Om utstillingen «De udødelige»
Vi lager en utstilling med formål om å øke forståelsen for kulturarv. Dette er en utstilling som forsøker å møte den besøkende med et klart og tydelig språk, og trekke linjer mellom fortid og nåtid. Vi har fokus på det menneskelige: Hva har vi felles med menneskene fra folkevandringstiden – men kanskje like viktig – hva var annerledes?
Les mer om utstillingen.