Utstillingsåpning: «Skåret i tre»

Årets sommerutstilling på Vigeland hus viser arbeider knytta til Gustav Vigelands oppvekst i vår region. Vi stiller ut tregjenstander skåret av Gustav Vigeland i hans unge år, utstilt i farens møbelsnekkerverksted, i dag en del av Vigeland hus.

I guttedagene gikk Gustav ofte inn i sin fars møbelsnekkerverksted og spurte pent om han «måtte få låne et jern». Han forteller billedlig i sine erindringer om gleden ved å skjære i tre. Treskjæringen ble hans første virkelige møte med det tredimensjonale uttrykk, og da han som 15-åring reiste til Kristiania var det for å gå i treskjærerlære. Gustav virka som treskjærer til han var nesten 20 år, både i Oslo, i Mandal og på Vigeland. Vinteren 1889 tok han imidlertid mot til seg, fulgte drømmen han lenge hadde hatt, og starta i billedhuggerlære.

Mange av hans samtidige billedhuggeren gikk også veien via treskjæring. Tre var et kjent materiale med lange tradisjoner i Norge. For Gustav var treskjæring særlig naturlig, med farens møbelsnekkerverksted som nærmeste nabo og dyktige håndverkere både på mora og farens side av slekta. Foreldrene oppmuntret Gustav til å drive med treskjæring og annet kreativt arbeid. Bestefaren på Vigeland hadde også tidlig sett Gustavs talent. Han sørga for opplæring hos bygdas beste treskjærer, Tarald Louen, på husmannsplassen Herstøl.

Årets sommerutstillinger viser gjenstander innlånt fra Vigeland-museet i Oslo og forteller historier om Gustav Vigeland som treskjærer i lærer i Mandal, i Oslo, på Vigeland og Herstøl.

Utstillinga åpnes av styreleder i Vest-Agder-museet IKS, Toril Runden, onsdag 19. juni kl. 18. Fri entré.

Utstillinga er åpen fra 20. juni til 15. august, mandag-fredag kl. 11-17 og lørdag-søndag kl. 12-17, samt ved bestilling ut oktober 2019.

 

Foto øverst i saken viser en løve skåret av Gustav Vigeland. Eier: Vigeland-museet. Foto: Vigeland-museet.