Lars Kristian Tatjana Gulbrandsen

Lars Kristian Gulbrandsen, eller Tatjana Lars Kristian Gulbrandsen som han selv kalte seg, døde 2. juli 2005. Gulbrandsen er en av få billedkunstnere hvor liv og kunst gikk sammen i en helhet. Kunstneren kledde seg i kvinneklær, farget håret og malte seg i ansiktet. Han fremsto som et levende kunstverk.

Tatjana

Lars Kristian Gulbrandsen (1931 – 2005)
Gulbrandsen var en av Sørlandets mest særpregete billedkunstnere. Han skapte livet og alt han omga seg med om til et levende kunstverk. Det er likevel Tatjana Lars Kristian Gulbrandsens billedkunst som er det viktigste.

Gulbrandsens produksjon er spennende og mangefasettert. Den er fabulerende, og den har konstruktive drag. Den har kolorittisk nerve og den består av sterke verk i svart/hvitt.

Lars Kristian Gulbrandsen utdannet seg til billedkunstner på Statens Håndverk- og Kunstindustriskole i årene 1949 til 1960. Han gikk ett år på Royal College of Art i London og hadde flere studieopphold i København og Paris.

Gulbrandsens kunst har hovedsak et modernistisk preg. Det meste av kunstnerens produksjon består av abstrakte arbeider. Dertil kan bildene til dels ha en ekspresjonistisk side og til dels være av surrealistisk karakter.

Gulbrandsen DSC01076

Lars Kristian Gulbrandsens billedkunst utstråler vitalitet. Den er preget av optimisme og fremtidstro. Kunsten har en internasjonal orientering som står i kontrast til gjengse kunstidealer.

Lars Kristian Gulbrandsen gjorde det ikke lett for seg. Valget av kunstnerisk uttrykk, personlig fremtoning eller bosted utenfor allfarvei, kan likevel sies å ha fremmet en bredere forståelse og kjennskap til hans verk. Kunstnerens arbeider utstråler dessuten en sterk kunstnerisk myndighet. Bildene vitner daglig om et særpreget kunstnerisk univers og om en økende forståelse for Lars Kristian Gulbrandsens kunst.

Energien i kunstverkene gir dem en optimistisk utstråling. Det er en eventyrlig verden kunstneren holder frem for betrakteren. Som i all eventyrverden inneholder den både mørke sider og mørkets motsetning. De paradisiske overstråler all motstand og smerte bildene ellers måtte inneholde.

(Tekst av Svein Torud)

TLKG 50

Gulbrandsen testamenterte kunstverk og eiendeler til Flekkefjord kommune. En del av dette er utstilt i Sjøbuene på Flekkefjord museum.