A/S Sørfly – historie

Miles Gemini som tilhørte A/S Sørfly i lufta. Foto A/S Sørfly // Vest-Agder-museet
Miles Gemini som tilhørte A/S Sørfly i lufta. Foto A/S Sørfly // Vest-Agder-museet

Nødlanding på ei strand utenfor Hirtshals, målskytingsflyging for Forsvaret og kikhosteflyging er bare noen av hendelsene i A/S Sørflys historie, Sørlandets første flyselskap.

Sørlandet er en landsdel som ikke hatt mange lokale flyselskap. Men noen har det vært, og A/S Sørfly, etablert i 1946, er det første.  Selskapet ble grunnlagt av Einar Jaatun, Ragnar Moi, Finn Erikstad and Jonny Thorsen. Disse var henholdsvis mekanikere og piloter, alle med erfaring fra militær luftfart under andre verdenskrig.

Da disse fire grunnla A/S Sørfly, ble flyplassen ved Kjevik basen for selskapet, og her holdt det til fram til nedleggelsen i 1962. På samme måte som en flytur består av opp- og nedtur, gjaldt dette også flyselskapets historie.

I løpet av de årene selskapet var i drift, tilbød Sørfly mange typer flyginger, som ambulanseflyging, charterflyging, taxiflyginger i tillegg til sightseeingflyging.

En av de mer kuriøse flygingene, var kikhoste-flyging. I årene etter krigen mente man dersom spebarn med kikhoste fikk en tur opp i fly til minst 4000 meter, ville det kunne lindre hosten. I en notis fra Nordisk Tidende 1. mai 1947 fortelles det om en to måneder gammel baby «som i starten hostet så den var blå i ansiktet», og hadde «friske røde kinn» da flyet fra Sørfly landet.  Denne typen flyginger ble tilbudt for i en ganske kort periode.