Skolebesøk Mandal museum 2018

Velkommen på skolebesøk til Mandal museum. Vi tar imot skoler på besøk hele skoleåret. Vi tar også imot barnehager og SFO i skolens ferier. Her er programmet for våren 2018. Omvisning og aktivitetene er tilpasset læreplaner og barnas alder.

Mandal blir ofte kalt Den lille byen med de store kunstnere, og i museet finnes arbeider av Adolph Tidemand, Olaf Isaachsen, Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland som alle er født i Mandal.

Mandal var en av Norges ledende sjøfartsbyer i seilskutetiden. I museets sjøfartsavdeling, finner vi en stor samling gjenstander og skutebilder. Langs Agderkysten har det gjennom tidene vært drevet mange typer fiskeri. Museets fiskeriavdeling gir et godt innblikk i de redskapstypene som har vært brukt. Her finnes også motorer og modeller av de vanligste fiskebåtene.

Vigeland hus er Gustav og Emanuel Vigelands barndomshjem. Huset har to etasjer og loft. Det ble brukt som kombinert møbellager, kontor og bolig. Anlegget omfatter også sørvisbygg, fjøs/stall, en liten skulpturhage og verksted/galleri.

Vi ønsker at skoleelever skal bli kjent med og stolt av byens historie, og kan fortelle om byens store kunstnere og om sjøfartsbyen Mandal. Denne våren har vi laget et opplegg for barneskolene i museets utstilling Glamour i småbyen.

MARNARKJOLER – Glamour i småbyen.

På 1900-tallet var Mandal en stor industriby. Byens bedrifter produserte alt fra tau av hamp og stål, til kjettinger, båter og båtmotorer, såpe, spiker, betong, trikotasje, sjoddi, garn, stoffer, gulvtepper og konfeksjon.

Vi forteller historien til én av disse bedriftene, Marnar Konfeksjonsfabrikk AS, en virksomhet som leverte eksklusive selskapsklær til kvinner over hele landet i 25 år. Utstillinga gir smakebiter fra livet på Marnar – fra bedriftsledelsen, de ansatte og ikke minst: Kjolene og glamouren!

1.-4. trinn i perioden 9. – 12. april: Opplegget tar ca en time. Vi kan ta imot tre skoleklasser hver dag.

5.-7. trinn i perioden 16. – 19. april: Opplegget tar ca 45 min. Vi kan ta imot tre skoleklasser hver dag.

DE FEM STORE Med utgangspunkt i museets kunstsamling får elevene en innføring i historien og produksjonen til noen av kunstnerne som er født i Mandal. Først og fremst Adolph Tidemand, men også Amaldus Nielsen og Gustav Vigeland. Kan kombineres med ei kort byomvisning. Tilpasset tilbud til alle trinn i grunnskolen. Varighet: 30 – 60 min. Kan bestilles i mai.

SJØFARTSBYEN MANDAL Omvisning i museets sjøfarts- og fiskerisamlinger. Tilpasset 5.- 9. trinn. Kan bestilles i mai.

GRAFIKKVERKSTED Bli med på grafikkverksted i Gustav Vigelands barndomshjem. Vi skjærer bilde i treplater som vi trykker på grafikkpressa. Opplegget tar ca. halvannen time. Vi kan ta imot grupper på opp til 12 barn. Kr 40 per bilde.  Kan bestilles i uke 20 og 21.

Besøk også Sjølingstad Uldvarefabrik. Les mer her.

Ta kontakt med formidlingsleder Judith Seland Nilsen for å avtale tidspunkt.