Skole- og barnehagekjøring på Setesdalsbanen

Setesdalsbanen tøffer forbi Paulen gård, den gamle banemesterboligen som i dag eies av Speideren i Vennesla. Foto Thorunn Lunde

Skole- og barnehagekjøring har lang tradisjon på Setesdalsbanen. Også i 2019 ble skoler og barnehager invitert til et besøk på den tradisjonsrike museumsjernbanen.

Små og store fikk oppleve en reise tilbake i tid med damplokomotiv og gamle trevogner, og et par timer med lek og moro på Paulen gård, den gamle banevokterboligen.Det ble kjørt tre dager og to avganger hver dag. Opplevelsen startet med at toget tøffet opp dalen langs Otra, gjennom en tunell til den gamle stasjonsbygda Røyknes. Deretter tøffet toget sørover igjen mot Paulen. Her var det avstigning venstre side, og barn og voksne fikk en kort spasertur ned til området ved Paulen gård.

Gapahukene i bakgrunnen og ellers de store gresskledde flatene som er en drøm for barn å springe rundt på. Foto Thorunn Lunde

På Paulen var det mulighet for å prøve stylter, kaste ball på boks, hoppe i sekk, spille ringspill, kubbespill eller de som ønsket kunne forsøke seg på en rebusløype på området. Postene var passe vanskelig gjemt, og spørsmålene var både lette og litt vanskelige. Vet du forresten hva en bever spiser? Er det fisk, bark og blader eller sjokolade….?

Paulen gård

Fram til 1964 bodde det folk fast på Paulen. I dag er det Speideren i Vennesla som eier gården og de har tilrettelagt området godt for turfolk. Speideren har satt opp tre store gapahuker som var fine å sitte i når man spiste turnista si. Nytt av året var en klatreløype som var veldig populær for de litt større barna. Speideren har også anlagt en flott gangvei bort til Tømmerrenna, og det var noen av gruppene som tok seg en snarvisitt bort for å se på den.

Paulen gård og styltene står klare for nye grupper med barn som har lyst til å lære denne kunsten. Foto Thorunn Lunde

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, heter det. Det gjelder også når det er skole- og barnehagekjøring. Mens været under fjorårets arrangement var særdeles varmt, var det heller småkjølig i år. Litt regn fikk noen av gruppene med seg, men de fleste var godt kledd og skodd også for slike utfordringer.

Rebusvinnere

Etter at årets skole- og barnehagekjøring var over, var det trekning blant alle som hadde levert inn riktig svar på spørsmålene fra rebusløpa. Tre vinnerlag ble trukket ut, og de kom fra Trollstua barnehage, Samfundets Åpne barnehage og Smååsane barnehage. Gratulere så mye til dere, premier er sendt i posten.

Hinder- og klatreløypa som speideren har laget var populær. Foto Thorunn Lunde.