fbpx

Se D/S Hestmanden i storfilmen Krigsseileren på kino

Krigsseileren - promoplakat av Mer Film

I 2021 ble D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum brukt i innspillingen av den norske storfilmen Krigsseileren, som kommer på kino fra 23. september 2022, – på dagen 111 år siden D/S Hestmanden for første gang ble sjøsatt.

I filmen Krigsseileren møter vi sjømannen Alfred (Pål Sverre Hagen), gift med Cecilia (Ine Marie Wilmann) og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten Sigbjørn (Kristoffer Joner) på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. Hjemme i Bergen strever Cecilia med å klare seg og å ta vare på de tre barna i et okkupert land.

Krigsseileren er et storslått drama som forteller historien om de over 30.000 norske krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig.

Om D/S Hestmanden

D/S Hestmanden ble bygget i 1911 i Bergen for Vesteraalens Dampskibsselskab. Hestmanden er unik på flere måter. Det er det eneste gjenværende norske skipet som seilte i den farlige konvoifarten under både første og andre verdenskrig. Det er også det eneste gjenværende skipet etter Nortraships flåte på over 1000 skip. Nortraship var verdens største rederi, opprettet av den norske eksilregjeringen i London under andre verdenskrig.

Bilde Hestmanden 2020
Hestmanden i 2020.

Hestmanden fikk rykte på seg for å være et «lucky ship». På mirakuløst vis unngikk hun å bli senket av flyangrep og torpedoer, til tross for at flere av konvoiene skipet deltok i ble angrepet. Alle var ikke like heldige. Den norske flåten var nesten halvert ved årsskiftet 1942/1943. Under andre verdenskrig omkom rundt 3700 norske sjøfolk i tjeneste for landet, og 4600 dersom man regner med de omkomne fra Marinen.

I etterkrigstiden seilte Hestmanden på ulike oppdrag både utenriks og innenriks fram til hun etter hvert ble for dyr i drift og lagt i opplag. I 1979 ble hun berget fra opphugging. Etter flere tiår med restaureringsarbeid ble skipet døpt på nytt i Kristiansand i 2011 med flere hundre krigsseilere og Hans Majestet Kong Harald til stede. I 2017 åpnet skipet for publikum, både som seilende museum, hvor båtens historie formidles i utstilling, og som Norsk krigsseilermuseum som formidler den dramatiske historien til sjøfolk på norske skip under to verdenskriger.

Når D/S Hestmanden ikke er på tokt ligger den ved kai på Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter utenfor Kristiansand.

Les mer om D/S Hestmanden – Norsk krigsseilermuseum på vestagdermuseet.no/hestmanden

Om filmen Krigsseileren

Krigsseilerne Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.

Krigsseileren - Pål Sverre Hagen (Sigbjørn) og Kristoffer Joner (Alfred) © Stian Servoss, Mer Film
Krigsseileren – Pål Sverre Hagen (Sigbjørn) og Kristoffer Joner (Alfred) © Stian Servoss, Mer Film.

Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?

– Krigsseileren er laget for å gi nærhet til krigsseilernes innsats og hvilket offer de og deres familier gjorde under andre verdenskrig. Det er nødvendig for å sette i perspektiv den uretten krigsseilerne ble utsatt for etter krigen. Filmen er ment som et minnesmerke over 30.000 norske krigsseilere – Regissør og manusforfatter Gunnar Vikene.

Krigsseileren kommer på kino fra 23. september.

Vennligst vent, men vi laster produkter...