Potetdag på Kristiansand museum «setting»

Velkommen til potet-dag på Kristiansand museum. Vi inviterer til en dag ute på museet med fokus på poteten.

Poteten kommer egentlig fra Sør-Amerika. Der har den blitt dyrket i over 3000 år. Det var ikke før europeerne oppdaget det amerikanske kontinentet, tidlig på 1500-tallet, at poteten ble kjent for oss. Da ble denne standhaftige knollen tatt med «hjem», men vanlig ble den ikke før godt ut på 1700-tallet.

Opplegget byr på en liten omvisning i Bygaden, hvor vi besøker kramboden, snakker om potetens historie og hvordan livet var i gamledager, før vi beveger oss til potetåkeren på Eikentunet. Her inviteres elevene til å bli med å gjøre åkeren klar (vending av jorda, plukking av stein, gjødsling) før de selv setter poteter. Hver klasse får sin egen rad. Det blir mulighet for å komme tilbake til museet til høsten for å ta opp potetene. Dette avtales senere med den enkelte klassen.

Mål: Kristiansand museum ønsker med potetdagen å inspirere til en nysgjerrighet for det vi spiser. Hvor kommer det fra? Hva inneholder det? Er det sunt?

Tilrettelegge for mestring. Kan jeg dyrke dette selv? Hvordan gjør jeg det? Hva trenger jeg.

Samt skape et grunnlag for forståelse og kunnskap. Hva spiste de i gamledager? Hvordan produserte de maten sin? Hvorfor er det fint å spise kortreist mat?

 

Praktisk gjennomføring og påmelding:

Hvem: Tilbudet er utviklet til 2.-4. trinn, men tilbys til hele barneskolen.

Hvor: Kristiansand museum, Vigeveien 22b

Når: Uke 18 og 19 (2-6. mai og 9-13. mai) Hvert opplegg varer ca 90 minutter. Tidspunkt avtales når man bestiller. Det beregnes én klasse (maks 30 elever) pr. gjennomføring.

Kostnad: Opplegget er gratis for skoleklasser

Kontakt Kristiansand museum for mer informasjon.