Oppskrift: Pepperkaker fra Tingvatn

Pepperkakehus

Jul uten pepperkaker? Nei sier vi!

Bakedagen er kaos: Latter, hvetemel, pepperkakedeig over alt. Alt det som er moro og gøy.

Her er vårt oppskrift. Deigen er best for mjuke, litt luftige kaker eller små hus som spises snart.

Slikt gjør du det:

1. Handle gode råvarer. Her har vi brukt helt vanlige ting du finner i butikk, i ulike merker.

  • 300 g smør
  • 1,5 dl sukker
  • 1,5 dl brun farin
  • 1,5 dl mørk sirup
  • 2 egg
  • 1,5 ss natron
  • 10 dl hvetemel
  • Passelig mengde med kanel, nellik, ingefær og kardemomme.

Tips! Du kan lage mye deig med å bare gange opp mengdene, eksempel 4 ganger er fint. Da kan du glede andre med å gi en pepperkakedeig i gave?

2. Så blander du sammen smør, sukker, brun farin og sirup. Og krydder. Du stusser kanskje på «passelig mengde», men her har du muligheten å gi ditt signatur. Her på museet bruker vi «en neve» eller «noe sånt». Vi bruker med andre ord rikelig med krydder.

Litt sakt oppvarming, ha plata på ca.5 i skala 0-9.

Tykkbunnet kasserolle er å anbefale.

3. Når all sukker og smør er kokt opp til en mjuk masse, venter du litt før du legger i mel, natron og egg.

Deigen må være nedkjølt slikt at ikke egget stekes!

Del gjerne mel opp i mindre porsjoner og tilsett etter hvert. Bruk det du vil til å røre i. Noen bruker tresleiv og noen bruker hender, noen velger håndmikser med deigkroker. Målet er å bare få alt sammen til jevn deig.

Slikt skal det se ut når alt er blandet opp i og deigen er ferdig. Legg deigen i kjøleskapet til neste dag (eller ute om det er kalt men ikke minusgrader). Ta gjerne over en kjøkkenhåndkle.

Den holder seg fint flere dager. En god tips er å lage porsjonspakker i plastikkpose som du former flat. Her fra er det enkelt å kjevle videre.

4. Da er selve bakedagen kommet og du kan kjevle ut det du vil. Ta gjerne deigen inn i romtemperatur par timer før du skal kjevle den ut, da en den mer medgjørlig. Bruk bare litt hvetemel mens du kjevler,  for mye hvetemel bidrar til at kakene bli harde og vanskelige å kjevle. Det er viktig å ikke kjevle kakene for tynne, tykkelsen av en fyrstikk eller litt mer er fint.

Steketiden for pepperkaker varierer jo ut i fra størrelse, men en vanlig pepperkake tar ca. 5 min på 200 grader. Her må du prøve deg litt frem ut i fra ovnen du bruker, størrelsen og tykkelsen av pepperkaken. Vårt tips er at ikke stek de for lenge. La de være litt mjuke, pepperkakene stivner når de avkjøles. Ta gjerne avkjølingen slikt at du får luft under.

Ønsker du lage vindu eller hul for å henge opp pepperkakene, kan du gjøre det etter stekingen mens de er enda varme. Bruk strikkepinne eller annet til å stikke hul i, koselig å pynte juletreet med pepperkaker.

Tvi tvi, husk å ikke brenne de!