Opplev Setesdalsbanen skinnelangs i juni – en kulturhistorisk vandring med naturlos

Setesdalsbanen jernbaneskinner

I perioden 17. til 18. juni følges Setesdalsbanens trasé til fots fra Byglandsfjord til Røyknes. Etappen fra Røyknes til Grovane, søndag 18. juni kan kombineres med togtur med Setesdalsbanen 1 vei, og er en del av et offentlig naturturlosprogram.

Bor du i Agder, finner du omtale av turen i Naturlosbrosjyren til Midt-Agder friluftsråd.Turen langs Setesdalsbanens nåværende spor går på østsiden av Otra og fortsetter i den gamle tømmerrenna ned til Grovane som følger museumsjernbanen tett.

Turen er altså delt inn i tre etapper og det er selvsagt gratis å delta på alle disse.

Setesdalsbanen var opprinnelig en 78 km lang smalsporet jernbanestrekning mellom Kristiansand til Byglandsfjord. Jernbanen fulgte Otravassdraget opp dalføret gjennom trange partier i idylliske områder. Strekningen mellom Grovane og Røyknes (8 km) er i dag gjenåpnet som en museumsjernbane.

Foreløpig program

* Lørdag 17. juni. Etappen Byglandsfjord–Hægeland. Avgang fra Byglandsfjord stasjon om formiddagen. Tidspunkt koordineres med eventuelle begivenheter i Byglandsfjord i forbindelse med 150-årsjubileet til D/S Bjoren.
Tilkomst: Buss fra Kristiansand kl. 8.45 til Byglandsfjord kl. 10.00.
Lengde: 34 km.

* Søndag 18. juni kl. 09.00. Etappen Hægeland–Røyknes. Avgang fra Hægeland stasjon ved RV9. Turen følger Setesdalsbanens trasé via Iveland og ender ved Røyknes stasjon kl. 13.30. Ta med refleksvest, da vi skal inn i Setesdalsbanens eldre tunneler som nå er en del av FV 57.
Tilkomst: Buss fra Kristiansand kl. 8.45 til Kile 9.27
Overnatting: Bornes camping.
Lengde: 18 km.

* Søndag 18. juni kl. 14.00. Etappen Røyknes–Grovane. Avgang fra Røyknes stasjon. Turen går på vei langs østsiden av Otra til Kringsjå via Kuastøl og fortsetter i den historiske og nyrestaurerte tømmerrenna fra Kringsjå til Grovane. Dette er en svært vakker tur der du kommer tett på elva Otra og Setesdalsbanens museumstrasé. Det blir en stopp på Paulen gård som tidligere tjente som vokterbolig for Setesdalsbanen.
Tilkomst: Setesdalsbanen fra Grovane stasjon kl. 13.00 med ankomst Røyknes stasjon kl.13.26. Det går buss fra Grovane stasjon kl 17.52 til Kristiansand kl. 18.38.
Parkering: Steinsfoss kraftverk (nær Grovane stasjon).
Lengde: 10 km.

*NB: Det pågår for tiden restaurering av tømmerrenna og det øvre løpet fra Kringsjå er stengt. Restaureringen av den nedre delen vi skal gå er planlagt ferdigstilt i god før turen.*

Du finner omtale om turen på Setesdalsbanen sine Facebooksider 

 

For mer informasjon om synlige rester og Setesdalsbanens historie klikk her