Oktoberoppdatering fra Vestfronten

Da er allerede høstferien over og påmeldingene til julemarkedene strømmer inn. Siden de andre har vært så flinke til å komme med glimt og oppdateringer, så kan ikke vi her  i vest være dårligere. “Bedre sent enn aldri”, er det vel noe som heter.

Flekkefjord museum

I Flekkefjord har det i sommer vært en liten økning i besøket, blant annet er det en del busselskaper som har begynt å legge turene sine innom museet. Det er også meldt om cruiseanløp i 2015 som vil besøke Flekkefjord museum. Sommerutstillingen ved museet var “En romantiker i krig”. En utstilling som ble åpnet uten mye brask og bram, men som likevel har blitt tatt godt i mot lokalt. Planen er at utstillingen skal stå også neste år -men at den da kompletteres med gjenstander, film og lydopptak om krigen i Flekkefjord. Neste år er det som kjent 70 år siden frigjøringen 1945.

Solstrand har vært mye i bruk i sommer til ulike grupper. I høst har skoleelever i distriktet vært med på turer. Det er skiftet dekk og ror på Solstrand i vår, så nå fremstår hun som en flott dame.

Solstrand 2014_skoler

Birgit har fullt opp med skoleopplegg, fortiden er hun rundt på skolene med Camera Obscura.

I høstferien ble det  arrangert høstferieverksted med en del besøk.

Mandal musuem

Statistikk og prosenter er alltid gøy! Mandal museum kunne melde om 72% økning i sommer! Den er det vel ikke mang som slår? Det er særlig Tiedemand utstillingen i Andorsengården som har hatt godt besøk. Kulturhuset Buen hadde også egen Tiedemand utstilling i regi av Den norske Kirke i august. Museet holdt samme åpningstider som Buen.

På samme måte som i Flekkefjord har utstillingen “En romantiker i krig” blitt veldig godt tatt imot.  Det har også vært en del besøkende på utstilling  om krigsseilere i skutegalleriet.

Høsten har vært preget av masse skolebesøk. For tiden står BRUDD2014 -utstillingen i Andorsenhagen, og det er mange forbipasserende som stopper opp og ser på den.

BRUDD2014_Andorsenhagen_Mandal01

Torsdag 18. september ble det arrangert Kulturminnedag med foredrag, omvisning og byvandring om Tiedemand. Masse gode tilbakemeldinger.

Bygningsmessig er det en del utfordringer. Vi søker i høst Kulturminnefondet om restaurering av dører og vinduer. Det er også utarbeidet en sikringplan for Andorsengården. Sammen med Fagavdelingen og ansatte på Sølingstad Uldvarefabrik og Mandal kommune har vi flyttet Holmegaards samlinger fra Marnardal til trygg og sikker oppbevaring i Mabergåsen. Det var bare såvidt lastebilen gikk inn, men men.

20140925_135030

 

Sjølingstad Uldvarefabrik AS

De ansatte ved Sjølingstad er akkurat nå på vei til studietur i England. Turen er i stor grad betalt av Sjølingstad Uldvarefabrik AS. De skal være der denne uken, og bla. besøke flere uldvarefabrikker og museer.

Selv om det var mye bra vær i sommer, så har besøkstallet også på Sjølingstad gått noe opp i sommer .

Det er for tiden et stort restaureringsarbeid på gang på Sjølingstad. Fasaden ut mot parkeringsplassen skal fikses. Det er Riksantikvaren som betaler for prosjektet. Vinduer tatt ut for rehabilitering og Robert og innleide murere gjør jobben. Prosjektet skal være ferdig i desember

Det ble arrangert Strikkedager 27.  og 28. september med hele 88 deltakere fra store deler av landet. Det var kjempegode tilbakemeldinger og masse innlegg på blogger etter dagen. Mye egenprodusert garn som ble solgt.

Vottelauget
Vottelauget

For noen dager siden var filmteam fra Nord Jarlsberg/ Vestfoldmuseene og filmet i produksjonen på Sjølingstad. De vil bruke film fra Sjølingstad i nytt museumbygg på BERGER pledd. .

Det var som vanlig høstferieverksted mandag til onsdag i høstfeiren. Også i år var det mange som deltok.

 

Vigeland hus har det ikke vært noen utstilling i sommer. Dette skyldes en beklagelig lekkasje som vi nå er i gang med å  utbedre. 

 

Lista museum

På Lista har det vært en fin museumsommer, men med et museumsbesøk litt på det jevne. Sommerutstillingen markerte at det var 200 år siden Kapertiden tok slutt og Norge fikk sin egen grunnlov. I høst har det vært fler bussgrupper på besøk.

Vi åpnet ny utstilling om Utvalgt kulturlandskap Vest-Lista sammen med fylkeskommunen og Fylkesmannen i august. Åpningen skjedde under den nasjonale Nettverkssamlingen  for Utvalgte kulturlandskap med 130 deltakere. Tilstede var både Riksantikvaren, Statssekretærer og vår egen John Olsen.

20140827_102503

På Lista jobber vi fortsatt med verdiskapningprosjektet Festung Lista i samarbeid med fylkeskommunen. Vi intervjuer tidsvitner, og kartlegger og formidler krigsminner på Lista.

Sammen med Lister videoklubb holder vi på med å lage film om museene på Lista. Mye av opptakene er allerede gjort, og høsten og vinteren skal benyttes til klipping og redigering.

Nils Magne har gjort en byggeteknisk gjennomgang av avdelingens mange bygg, og laget en rapport som er forelagt styret i museet.

På Nordberg fort er det jevnlig konserter og foredragsvirksomhet. Fredag 10. oktober saksofonist Karl Seglem m. band og 24. oktober kommer Tønes og Tore Renberg.

I høstferien deltok ca. 200 på høstferieverksted i løpet av de to dagene vi hadde aktiviteter her.

Janet har i det siste vært travelt opptatt med skoleturne om “Da Amerika kom til oss” og “Hør min stemme”.

 

Jeg benytter til slutt anledningen til å mine om den store Festkvelden med TØNES og forfatter TORE Renberg på Nordberg fort, fredag 24. oktober. Dette blir knallbra!!

 

Vennligst vent, men vi laster produkter...