«Mors hemmelighet» Forestilling av Ivar Nygaard på Kristiansand museum

Min mor drømte om å bli sykepleier. Drømmen førte henne som frivillig i Tysk Røde Kors til frontene i Krakow og Vipeteno, og etter krigen til Bredtvedt Kvinnefengsel. Dømt for landssvik.

Hun delte hverken drømmen eller dommen med noen. Men nå, nesten 80 år senere, deler Ivar Nygaard fortellingen om sin mor. Den beskriver skjebnen til en av de 447 norsk kvinnene som meldte seg frivillig til tjeneste i tysk røde kors under 2. verdenskrig.

«Med fortellingen om sin mors hemmelighet trekker Ivar Nygaard oss med inn i tankene til en ung kvinne som i 1944 tar et valg som skal komme til å prege resten av hennes liv. Det gjøres varmt, fintfølende og på litterært vis, som i en fortettet roman. Nygaard flytter oss varsomt fram og tilbake i tid og fra sted til sted. Vi er på sykepleieropplæring i Tyskland i 1944, i begravelse i Stavanger i 2018, på ferietur til Italia i 1968 og på brygga i Kristiansand i 1945. Hele tiden er vi på underfundig vis sammen med Nygaards avdøde mor, selv om hun aldri fortalte et eneste ord av denne historien selv” – Kultursjef i Strand kommune, Trond Ole Paulsen

Velkommen til Kristiansand museum, Vigeveien 22b, onsdag 6. april kl 19.00

Pris: 80 kr,-