Minneutstilling – Tønnes Omdal

I år er det hundre år siden billedkunstner Tønnes Omdal fra Åmdal på Lista, ble født, 17. mai 1920. Minneutstilling åpnet søndag 4. oktober og vises på Nordberg fort fram til og med søndag 3. januar. Malerier og tegninger er innlånt fra offentlige og private eiere.

Bortsett fra kunstutdannelsen i Oslo, levde han hele sitt liv på Lista. Før noen andre sto han som billedkunster for modernismen i vårt distrikt i en tid da portrett og landskapsromantikk fremdeles var mest gjeldende i kunsten. Med utgangspunkt i disse tradisjonelle motivkretsene utviklet Tønnes Omdal et personlig og nytt kunstuttrykk. Med forbilder i de store kunstretningene ekspresjonisme og kubisme skapte han et billedspråk som utviklet seg fra en tidlig levende strek, til et senere mer konstruktivistisk flatemaleri. Disse kunstretningene kombinerte han særlig i de såre, uttrykksfulle kvinneportrettene som sjelebilder mer enn avbildninger av modellene.

Farsund kommune v/kultursjefen og Lista Museum har bedt Galleri Lista Fyr om å arrangere en minneutstilling med Tønnes Omdals bilder som skal vises på Nordberg fort under forutsetning av at det ville bli mulig å få inn nok arbeider til en utstilling.

Det har kommet inn mange bilder utlånt fra private i tillegg til bildene i Farsund kunstforenings eie og de kommunen selv eier. Utstillingen har med bilder tilbake til akademitiden der han var elev av Jean Heiberg, helt fram til de siste årene.

Galleri Lista Fyr står for innsamlingen og takker for den store interessen fra befolkningen som ville være med og låne ut bilder. Uten deres medvirkning hadde denne utstillingen ikke blitt til.

Utstillingen vises på Nordberg fort fram til og med søndag 3. januar.

CV – Tønnes Omdal

17. mai 1920. d. 4. juli 1980

Billedkunstner og gardbruker, bosatt på Åmdal, Lista.

Utdannet kunstner på Bjarne Engebrets kunstskole, Oslo. Ett år.

Statens kunst og Håndverkskole, Oslo.

Statens Kunstakademi hos Jean Heiberg. Oktober 1946 til februar 1947.

Desember 1947 til april 1948.

Antatt på Sørlandsutstillingen: 1970, -73, -76, -77.

Innkjøpt av:

Riksgalleriet

Norsk kulturråd

Christianssands Billedgalleri

Farsund Kunstforening

Farsund Kommune

Utsmykning:

Listahallen, Farsund kommune

Restaurant Njård