«Min kropp – min sannhet»

September 2008 åpnet Vest-Agder-museets første BRUDD-utstilling; en utstilling som handlet om et følsomt tema. I «Min kropp – min sannhet» fortalte 16 sørlendinger hver sin historie om forholdet til egen kropp, det rådende skjønnhetsidealet og egne innvendinger mot det. Historiene ble formidlet gjennom bilder, lyd og tekst, og de mange og mangfoldige reaksjonene fra publikumet, skoleklasser og lærer har bekreftet at temaet er viktig – og følsomt – for de aller fleste.

Utstillingen åpnet av Protestfestivalens leder, Kai Erland. Blant de inviterte satt flere av prosjektets deltakerne. Erland var imponert over deltakernes åpenhet og tydelige protester mot rådende skjønnhetsidealer.

MKMS 2

«Min kropp – min sannhet» besto av flere deler. I sentrum sto deltakernes egne opplevelser og historier, som ble fortalt ved hjelp av videoinstallasjoner, der bildene blir koblet til stemmeopptak, fotografier i størrelse opptil 2 x 1,5 m og lerreter med flere bilder, skriftlige utdrag av stemmeopptakene og en sammenfatning av de individuelle historiene.

MKMS 1

MKMS 6

På en egen vegg tar kunstner Line Mastad opp temaet mote og klær for funksjonshemmede. Verkene hennes heter «I am able Opus 1-4» og viser blant annet 9 stive genser i forskjellige farger.

Men en kunne også finne kulturhistoriske glimt fra fortiden, for eksempel i form av en tavle med informasjon om omgang med nakenhet i eldre tid og «et eksperiment» i forhold til klesskikk og krav til kvinnekroppens utseende i årene 1820 til 1960.

Publikumet kunne se seg selv i museets nye narrespeil, måle høyden sin og sammenligne den med den gjennomsnittlige høyden på vernepliktige gutter fra 1760 til nå.

Siden alle deltakere ble fotografert i en rød sofa, fikk også publikum anledning til dette. Alle kunne ta et bilde av seg selv sittende i den samme sofaen. Bildet blir automatisk sendt til den angitte e-post-adressen – og i kopi til museet, som henger det opp i utstillingen.