Kystens kunstner

Mandalskunstneren Amaldus Nielsen er kjent for sine mange stemningsmalerier fra Norges sør- og vestkyst. En stor del av Nielsens malerier kan nå ses på nettet.

Amaldus Clarin Nielsen (1838-1932) var født og oppvokst i Mandal. Sin utdannelse fikk han ved kunstakademiene i København og Düsseldorf. Naturen var viktig for Nielsen og han hadde et ønske om å bli nettopp landskapsmaler. Ved akademiet i Tyskland hadde naturstudiet en sentral plass i undervisningen. Selveste Hans Gude underviste Nielsen i landskapsstudiet. Den virkelighetsnærheten som preger mange av Gudes egne malerier vises tydelig også i Nielsens arbeider.

Motivene til mange av sine malerier fant Nielsen på Sørlandet og Vestlandet. Vår og sommer dro han ofte på studiereiser langs kysten. Nielsen var tidlig ute med å oppsøke motivene ute i naturen og lage studier ute i det fri. Studiene brukte han deretter som utgangspunkt for de større verkene som ble produsert i hans atelier.

Nielsen var store deler av sitt voksne liv bosatt i Oslo, men fortsatte sine studiereiser så lenge helsa tillot det. Han malte helt til sin død i 1932, 94 år gammel. Familien gav blant annet 300 av hans malerier til Oslo kommune. Mandal museum eier også en betydelig del av Nielsens produksjon, om lag 140 malerier er i museets eie. Fotografier av disse maleriene er nå tilgjengelige på Digitalt Museum.