Kurs på Tingvatn fornminnepark: Jernaldersøm – Sy sammen med Astri Bryde

På Tingvatn fornminnepark kan du lære om historien gjennom praktiske øvelser basert på kunnskapen vi har om fortiden.
På Tingvatn fornminnepark kan du lære om historien gjennom praktiske øvelser basert på kunnskapen vi har om fortiden.

Har du tenkt på hvordan motebildet så ut, hva slags tekstiler som var tilgjengelig og hva slags søm som ble brukt i Snartemotiden? Helga 14. – 16. oktober 2022 kan du lære om dette på Tingvatn fornminnepark.

Snartemotiden – eller folkevandringstiden som den også kalles – er en tidsperiode i eldre jernalder, omtrent 375-550 evt. I dette kurset skal vi se nærmere på draktskikken i perioden. Tekstiler ble ikke brukt bare for å beskytte seg mot kulde og vind. De ble også brukt som maktsymboler og til å vise din posisjon i samfunnet. I dette kurset med Astri Bryde skal vi arbeide praktisk med handsøm, basert på historiske kilder og forskning på tekstiler fra perioden.

Det er folkevandringstiden som preger særlig den vestre delen av Agder, mange, om ikke de fleste gravene kommer nettopp fra denne perioden. Vikingtiden kommer så litt etterpå.

Debatter om materialer og nerding i sosialt felleskap er noe du kan forvente. Aldri deltatt på noe lignende før Fortvil ikke - vi alle begynner jo et sted.
Debatter om materialer og nerding i sosialt felleskap kun du kan forvente på kurset. Aldri deltatt på noe lignende før? Fortvil ikke – vi må jo alle begynner et sted.

Om kurset

Nå har du sjansen til å delta på et kurs hvor vi gjennomgår det grunnleggende av draktskikk i perioden. Du vil få mulighet til å lage din egen draktplan, du vil lære om ulike handsømtyper og delta i en skikkelig nerdehelg om tekstil.

Om du ikke vil planlegge en hel drakt, kan du lære deg deler og lage mindre øvelser i tekstil. Du vil ikke uansett rekke å lage en hel drakt i løpet av helgen, men du kan få et godt grunnlag å jobbe videre med det.

Du trenger ikke kjenne til historien som sådan, men du må være komfortabel med handsøm. Har du ikke sydd noe særlig før, ta turen innom museet før kurset, så kan du få med deg noen øvelser du kan prøve deg på før kurset.

Dette er et kurs hvor vi går i sømmene, bokstavelig talt. Vi ser hva funnbasert materiale kan fortelle oss og hvordan vi kan lære basert på historiske kilder og forskning. Du må derfor være interessert i det historiske, ellers blir nok dette en kjedelig opplevelse for deg og de andre. Her inviterer vi til en spennende reise med ull, ull og litt til ull. Lite tull, men uhyre hyggelig.

Jernaldersøm - Sy sammen med Astri Bryde
Kursleder Astri Bryde og eksempel på jernaldersøm.

Om kurslederen:

Astri har allsidig erfaring fra undervisning i historisk tekstil og jobber for tiden med sin masteroppgave om tekstil tilknyttet Oseberg. Hun drar deg med i sømmens magiske verden og vet hvordan sømmene sitter, hvordan de blir sterke og gode. Astri er meget hyggelig og tilgjengelig som person, og det vil bli en lærerik helg. Vi er veldig stolte av å få Astri til å dele av sin kunnskap med oss.

Spørsmål?

Ta kontakt med Astri Bryde (kursleder) mob. 924 29 791, epost bryderiet.ab@gmail.com eller Katja Regevik (avdelingsleder Tingvatn fornminnepark) mob. 977 90 403 , epost katja.regevik@vestagdermuseet.no.

Trenger du overnatting?

Vi anbefaler Heddan Gjestegard eller Eiken hotell og feriesenter.

Påmelding og informasjon

Bindende påmelding sendes til tingvatn@vestagdermuseet.no innen 2.oktober 2022.

Kurskostnad er kr 1000. Dette inkluderer øvelsesmateriell, kaffe og lette forfriskninger, samt enkel lunsj. Kurs starter fredag 18-21, lørdag og søndag 10-16. Mulighet for sosial samsying og nedring lørdags ettermiddag om kursdeltagere ønsker det.

I tillegg kommer materialkostnader om du velger å lage deler eller hel drakt for deg.

Vi har lin- og ullstoffer til salgs. Har du noe fra før av som du ønsker å bruke, er det mulig, men husk, det bør være 100 % ull og tilpasset i vevnaden for å få best mulig resultat av kurset. Er du usikker, ta kontakt.

Kurset holdes i museet sin kaférom.

Kurset er en del av jernalderformidlingen i regi av Vest-Agder-museet ved Tingvatn fornminnepark. Med dette ønsker vi gjøre historien, fornminner og kulturminner lett tilgjengelig for alle. Velkommen!

Sammen finner vi ut av hvordan vi gjør det.
Sammen finner vi ut av hvordan vi gjør det.
Sprang-flettede tekstiler - det måtte du bare ha.
Sprang-flettede tekstiler – det måtte du bare ha.