Plastbåthistorie på Sørlandet – Ikke bare plast

Mye folk og klassiske plastbåter under Plastikk 2013 Foto Gunhild Aaby

Plast ble fra 1950-tallet lansert som et nytt og spennende materiale til båtproduksjon. Markedet var modent for små og etter hvert større fritidsbåter, og en rekke plastbåtfabrikker dukket opp. Agder ble et av kjerneområdene for denne produksjonen, med fabrikker som produserte båter både til det voksende markedet i Norge og ikke minst til eksport.

Vest-Agder-museet startet i 2010 arbeidet med å dokumentere og formidle deler av denne nære historien. Blant annet er tanken at Odderøya Museumshavn skal være en arena hvor noe av dette kan formildes.

Museet har de siste årene begynt å ta i bruk området som skal bli museumshavn. Arrangementet Plastikk – museumsregatta for klassiske plastbåter, arrangeres i år for fjerde gang. Årets regatta, Plastikk 2014, avholdes lørdag 23. august. Mer informasjon om arrangementet kommer på hjemmesiden etter hvert.

Les mer om museets arbeid med plastbåthistorie her.

Regattaen skal både være et møtested for eiere av klassiske plastbåter og et arrangement som  for hele familier med aktiviteter både til vanns og til lands. Gjennom å vise disse båtene i sitt rette element håper også museet at det kan være med på å skaper interesse for å ta vare på disse båtene fra vår nære samtid.

Museet ønsker også å bidra i å skape et miljø for klassiske plastbåtinteresserte resten av året. Våren 2014 startet vi med å invitere til samlinger for interesserte. Første samling var i april, neste blir 26. mai kl 18:00. Mer informasjon finner du her.

Klassiske plastbåter i museets flytende båtutstilling Foto Arve Lindvig

Klassiske plastbåter i museets flytende båtutstilling. Foto Arve Lindvig.

Den flytende båtutstillingen er et samarbeid mellom museet og private eiere av klassiske plastbåter. Mot å la båten ha hjemmehavn i Nodeviga gjennom sesongen, og gjerne også delta i regattaen får private disponere gratis båtplass. Museet ønsker at båtene skal danne et blikkfang i starten av området som er i ferd med å utvikles til Odderøya museumshavn.

Fjord i fin fart Foto Arve Lindvig
Fjord i fin fart Foto Arve Lindvig.

Museets årbok i 2011 hadde også Plastbåt som tema. I boka «Plastic» er det samlet syv artikler knyttet til denne historien:

Liv Ramskjær: «Fri for vedlikehold». Nye plastmaterialer revolusjonerer båtproduksjonen
Kathrin Pabst: Herbert Waarum, plastbåtens far
Per Grimsgaard: Selco og Fjord Plast – to eksporteventyr
Thorunn Lunde: «Plasten i Høllen»
Ingrid Juell Moe: Kricamara Jalokijo
Thor Gunnar Hansen: Fjord diplomat og «Polly Ester». Tidlige plastbåter fra Mandal.
Inge Eikeland: Troll-bilens far og Lista Plast
Arild Johannessen: En gigant som havarerte – Dracos historie

Boka kan kjøpes i vår nettbutikk, i Odderøya museumshavn eller ved å ta kontakt med Vest-Agder-museet (post@vestagdermuseet.no)

Plastic 1 Bok Vest-Agder-museet
Plastic 1 boka fra Vest-Agder-museet.
Les mer om museets arbeid med plastbåthistorie her.