Hovedbygningen Dr. Krafts gate 15 i Flekkefjord

Dr. Krafts gate 15 har vært et skipper- og kjøpmannshjem. Eldste del av bygningen er fra 1724, men huset har hatt mange eiere og blitt utbygd og endret flere ganger. Utstillingen er bygd opp av gaver fra lokalbefolkningen. Grunnstammen i samlingen er en testamentarisk gave fra hotelleieren Anna Wahl (1834-1924).

Første etasje i hovedbygningen er i dag innredet som et borgerlig hjem, hovedsakelig fra 1800-tallet. Utstillingene inneholder flere unike gjenstander som viser Flekkefjords internasjonale orientering, og hvor byen fikk sine kulturimpulser fra. I andre etasje finnes bl.a. en tekstilutstilling med redskaper og bymoter.

Les mer om husets historie her.

En liten titt inn i huset:

På veggen i gangen henger en originalplakat fra en sameutstilling arrangert i London 1822. Flekkefjordskjøpmannen Christian Larsen hadde som engelsk konsul fått i oppdrag å ordne med kjøp av en del levende reinsdyr fra Sirdal til denne utstillingen. Plakaten havnet senere hos datterdatteren Anna Wahl i Wahls hotell. Det fortelles at en engelskmann, som var gjest på hotellet tilfeldig fikk se plakaten og kunne fortelle at det var hans far som hadde kjøpt reinsdyrene.

Den store skulpturovnen i festsalen er laget ved Næs jernverk. Figuren forestiller den romerske gudinnen Fortuna som holder et overflødighetshorn. Skulpturovnen representerer et høydepunkt både estetisk og teknisk innen ovnsproduksjon på Næs.

Fajanseoppsats

I finstua kan man også se en flott tre-etasjers oppsats av fajanse fra Leeds Pottery fra slutten av 1700-tallet. Fra denne «plat de ménage» kunne man forsyne seg med olje, eddik, sukker og ulike krydder fra krukker og hengende skåler. Oppsatsen ender øverst i en skål båret av fire figurer. På lokket ser vi også her en kvinne som løfter et overflødighetshorn.

I spisestua er bordet dekket. I hjørnet står ei gulvklokke laget av Johan E. Jaschke , 1750-1841. Også sønnen Jan (Johannes) Franciscus, født 1783, var urmaker i Flekkefjord fra 1806. Møblene i dette rommet er dels fra første og dels fra andre halvdel av 1800-tallet.

Tilbygget oppført i 1800 er den yngste delen av huset. Her ble det innredet bryggerhus med bakerovn og vedskjul. Huset fikk med dette sitt nåværende utseende. En modell av den gamle reperbanen på Sunde finnes her. Ellers er det julegeita som tiltrekker seg størst oppmerksomhet. Den var i et par hundre år i Sundeslektens eie.

Julegeita fra Sunde

Opp trappa fra bakgangen finner vi pikeværelset. I hus av denne størrelsen var det vanlig å ha tjenestehjelp. Ikke alle steder fikk jentene sove så greit som her. Ofte hadde de bare sengeplass på kjøkkenet, gjerne under selve kjøkkenbenken eller i sengebenk, eller de kunne ligge i et rom under trappa

Tekst: Gunhild Aaby.